Испански полицаи за малко да сложат белезници на комик, приличащ на Пучдемон

69_27as6pПредседателят на парламента в испанската автономна област Каталуния Роже Торен ще сезира Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с оспореното от испанското правителство ново издигане на кандидатурата на избягалия в Белгия бивш регионален лидер Карлес Пучдемон.

Торен изтъква, че целта е „защита на правата на Пучдемон” да участва в дебатите в парламента на Каталуния за следващ ръководител на регионалното правителство.

Парламентът в Каталуния представи пред конституционния съд на кралството позицията си по подадената от Мадрид жалба срещу издигането на Пучдемон на поста лидер на Каталуния.

Парламентът призовава конституционния съд да не допусне за разглеждане иска на централното правителство и да отмени превантивните мерки по въпроса, наложени на 27 януари от същия съд.

По-рано правителството в Мадрид обжалва в конституционния съд издигането на Пучдемон за следващ лидер на Каталуния.

Ако съдът допусне жалбата за разглеждане, това автоматично ще отмени действието на решението на Торен да предложи Пучдемон, предаде БГНЕС.

Засега конституционният съд не е излязъл с окончателно решение,но се обяви срещу дистанционното заемане на поста от Пучдемон. Пучдемон замина за Белгия през октомври м.г.

В Испания е издадена заповед за ареста му по обвинения в бунт и злоупотреба.

РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>