Испански остров забранява движението на автомобили

avto-ispania-1Испанският остров Форментера смята да стане първия остров в Европа, който изцяло ще забрани използването на автомобили с бензинов или дизелов двигател. Това съобщава The Guardian, като се позовава на екологичен проект на местните власти.

Формeнтера е част от Балеарските острови, като има на територия от 19 квадратни километра живеят 12 000 души. През лятото обаче броят на хората нараства значително, тъй като това е една от най-популярните туристичекки дестинации. Тогава на острова се движат повече от 15 000 автомобили, доставени с фериботи или наети от туристите от многобройните фирми, даващи коли под наем.

Властите обаче смятат да сложат край на това и да заменят превозните средства на острова с такива, които се задвижват с електричество. Първите 6 електромобила e-Mehari, производството на компанията Citroen вече са на Острова, като се предвижда съвсем скоро техният брой да бъде значително увеличен.

Все още не е ясно кога точно ще влезе забраната. Първата фаза от проекта предвижда да се предоставят сериозни данъчни преференции за хотелите, както и собствениците на частни квартири, които сложат зарядни станции за електромобили в своите имоти. Към момента на Формeнтера работят 14 зарядни станции.

Туристическият департамент на острова на свой ред призова хотелиерите да се обединят и да създат собствена служба, която да предоставя на туристите електромобили под наем.

Източник: actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>