Испански музей прие първата ретроспектива на Живанши

descargaМузеят “Тисен” в Мадрид представя първата ретроспективна изложба с дизайни на Юбер дьо Живанши, който е работил за клиентки като Одри Хепбърн и Жаклин Кенеди.

Изложбата, подредена от самия 87-годишен дизайнер, включва около 100 от най-изисканите му модели, подбрани от музеи и частни колекции по света. Кариерата на Живанши продължава вече близо пет десетилетия.

“Предвид възрастта ми се поколебах. Но много обичам Испания. Нямах право да откажа такава изключителна оферта”, заяви дизайнерът пред журналисти при представянето на ретроспективата. Тя е съсредоточена върху модели, сътворени за негови основни клиенти и те са показани наред с произведения на изкуството от различни периоди и стилове от колекцията на музея, за да се подчертае връзката между модата и изкуството.

“Той е един от последните големи майстори на висшата мода”, заяви артистичният директор на музея Гийермо Солано. Сред изложените дизайни са черна сатенена рокля, създадена от Живанши през 1961 г. за ролята на Хепбърн във филма “Закуска в Тифани” и черна дантелена коктейлна рокля, носена от актрисата във филма “Обир в музея” пет години по-късно.

Живанши, който се оттегли от модата през 1995 г., е създал много от дрехите, носени от Хепбърн в най-известните и филми и тя била негова дългогодишна приятелка. “Одри беше изключителен човек. Тя беше наистина човекът, който беше най-близо до мен”, каза Живанши и изрази възхищението си от “елегантността, щедростта, красотата и огромния талант” на актрисата. Ретроспективата ще остане в испанския музей до 18 януари 2015 г.

Източник:  Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>