Испански министър: Кредиторите няма да понесат загуби заради банковата помощ

Испанските кредитори не рискуват да загубят пари заради спасението на банките на страната, които се нуждаят от 62 милиарда евро от предложените 100 милиарда евро, каза министърът на икономиката Луис де Гиндос, цитиран от “Франс прес”.

“Ние сме отговорни за това плащане. Убеден съм, че няма да има и най-малък риск за кредиторите”, посочи той е интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

По думите му испанските банки ще се нуждаят от 62 милиарда евро, за да възстановят състоянието си. Останалата част от стоте милиарда евро кредитна линия, предложени на страната от ЕС и партньорите й от еврозоната, ще послужи за “защитни резерви”, обясни още Де Гиндос. 

От документ на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), публикуван на сайта на холандското финансово министерство, вчера стана ясно, че испанската банкова сделка ще включва първи транш от 30 милиарда евро през юли и второ плащане от 45 милиарда евро в средата на ноември.

Според документа с дата 9 юли, ще има последващи плащания от по 15 милиарда евро, които се очакват през декември тази година и юни 2013 г. ЕФФС посочва, че траншът от 30 милиарда евро през юли ще бъде държан в резерв от фонда, за да се позволи бързото им изплащане с случай на спешни нужди в испанския банков сектор.

Очаква се второто плащане да представлява около 60% от общите нужди за рекапитализация на испанския банков сектор, продължава документът. Банките, получили помощ от еврозоната, ще трябва да приемат инспектори от Еврокомисията, Европейската централна банка и Европейския банков регулатор. /dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>