Испански лекари протестираха срещу икономиитe и плановете за приватизация

Лекари и медицински работници, недоволни от бюджетните икономии и плановете за частична приватизация в здравния сектор, протестираха днес в Мадрид с шествия по някои от най-известните  площади на испанската столица, предадоха световните агенции.

Над 5000 души са се събрали на централния площад “Пуерта дел сол”, според данни на полицията. Организаторите оценяват броя на участниците на 75 000 души, много от които са облечени в бяло-синьо.

От началото на седмицата 75 000 служители от здравеопазването в района на Мадрид са призовани от синдикатите да стачкуват.

Говорителката на организаторите Фатима Бранас заяви, че приватизационните планове са недалновидни, тъй като не взимат под внимание това, че икономии могат да се правят и без разпродаване на услугите.

По думите й “техните планове в действителност означават тотална промяна на нашия модел на здравеопазване и разбиване на използваната система”. Правителството настоява, че мерките са необходими, за да се осигуряват здравни услуги по време на рецесия.

Протестиращите са против орязването на разходите за 2013 година в здравеопазването и предвидената приватизация на шест болници и 27 диспансера от общо 270 в региона.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>