Испански и български социалисти срещу санкциите за Русия

13a1668f671f6153c42ae0633d61c722/КРОСС/ Председателят на БСП Михаил Миков и лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес разговаряха в Мадрид, където се провежда среща на лидерите от ПЕС. Домакин е партията на Санчес, а една от целите й е европейската левица да засвидетелства своята подкрепа за ИСРП (PSOE) за предстоящите местни и парламентарни избори в страната.

Миков и Санчес обсъдиха в актуалната политическа обстановка в Испания и България. Двамата разговаряха по-специално за конкуренцията между „Подемос” и ИСРП и като цяло за лявото пространство.Обсъдено беше и състоянието на левите партии след продължилата четвърт век неолиберална хегемония.

Двамата лидери разговаряха и за ситуацията в Европа, по-специално – за кризата в Украйна и отражението на санкциите спрямо Русия върху страни като България. Беше отбелязана и тяхната неефективност върху политическия процес на преговорите.

Една от темите, поставени в хода на разговорите, бе споразумението по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Лидерът на социалистите изрази позицията на БСП, аргументирана в решение на Националния съвет на партията. Миков отбеляза, че има резерви към съдържанието на споразумението. Българската левица не приема и непрозрачния начин, по който се водят преговорите за него.

Председателят на БСП и испанският му колега обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете партии за бъдещи избори – местни, национални и европейски. Михаил Миков и Педро Санчес разговаряха и за някои вътрешнопартийни въпроси, като организационното укрепване, политическото укрепване, по-активното привличане на млади хора в органите на партията и др. Придружаващите ги представители на БСП и ИСРП обмениха ценни мнения и добри идеи, и практики с уговорката за продължаване на сътрудничеството по всички въпроси. Педро Санчес пожела успех на БСП на изборите тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>