Испански експерти: 800 опасни потенциални терористи са в Европа

41036_VQUNchvdTVcWGNIM5D6RC3064ldd0C-560x315-trim(0,0,640,360)Близо 800 потенциални терористи, които “са готови на всичко” са се върнали в Европа, след като са се сражавали или тренирали в редиците на ”Ислямска държава”. За това предупредиха испански експерти по сигурността, цитирани от британския в. Daily Telegraph.

Според тях завърналите се на континента са били тренирани в терористични лагери в Сирия и Ирак след като миналата седмица мароканецът Аюб ал Казани откри огън във влака по линията Амстердам-Париж.

Потенциалните терористи “не са особено добре тренирани”, но “са готови да направят всичко и след като веднъж са индоктринирани получават минимална подготовка при използването на оръжия”, казват още експертите. В същото време властите в Испания и Мароко съобщиха, че са арестували общо 14 души по подозрения в участие в мрежа, която набира и изпраща бойци за групировката “Ислямска държава”.

“Тези, които са арестувани, са част от мрежа, чиято основна дейност е била да набира и изпраща чуждестранни бойци да се присъединят към редиците на терористичната организация “Даеш”(арабското наименование на “Ислямска държава”) в региони на Сирия и Ирак под техен контрол”, се казва в съобщението на испанското Министерство на вътрешните работи.

Редактор: 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>