Испански държавни служители протестират заради намалени заплати

Испански държавни служители, някои от които облечени в черно в знак на траур, протестираха срещу последните мерки за икономии, включващи намаление на заплатите им, предаде “Асошиейтед прес”.

Няколко стотин служители напуснаха сградите на министерствата в Мадрид и блокираха трафика за кратко в петък. В източния град Валенсия работещи в правосъдното министерство скандираха “Ръцете горе, това е обир”.

Държавните служители, чиито заплати бяха намалени с 5% през 2010 г. при първия кръг икономии, обикновено получават заплащане 14 пъти в годината. Тази седмица обаче правителството предложи да се премахнат бонусите, които им се дават преди Коледа. 

Съкращенията са част от икономиите, обявени от премиера Мариано Рахой, които трябва да спестят 65 милиарда евро до 2014 г. Кабинетът трябва да одобри мерките в петък. Те бяха приети, след като останалите страни от еврозоната се съгласиха да предоставят на Испания средства за подкрепа на затруднените й банки. Мадрид също така получи отсрочка от една година, за да постигне целите за намаляване на дефицита.

На площад “Пуерта дел сол” в Мадрид се събраха около 500 държавни служители, като близо половината от тях бяха облечени в черно. Някои жени носеха забрадки, каквито се слагат на погребение. В Испания държавните служители често са обект на подигравки и са смятани за мързеливи, но много от тях печелят едва 1000 евро на месец, коментира агенцията.

“Заплатите ни вече бяха намалени, а сега ни отнемат плащанията за Коледа… Допълнителните бонуси ни даваха известно облекчение. Ние не сме милионери”, коментира 40-годишната Исабел Перес, която печели 1300 евро на месец.

“Правителството трябва да се заеме с големите компании, които не плащат данъци и банкерите, които са извършили измами и които сринаха страната. Вместо това ние трябва да плащаме”, заяви друг протестиращ. /dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>