Испански безработни берат грозде на Канарските острови

imagesПритиснати от рекордната безработица и привлечени от обещанията за богата реколта, все по-голям брой местни безработни участват тази година в началото на гроздобера в Испания на вулканичните земи на остров Тенерифе, един от Канарските острови, предаде Франс прес.

“Не е моята професия, но поне е работа, и то на открито”, отбелязва Алехандро Гарсия, докато реже с лозарска ножица узрелите гроздове в лозето в Бодегас Марба близо до крайбрежното село Техина, в североизточната част на Тенерифе.

Този 45-годишен жител на Канарските острови е родом от съседното село Такоронте и 15 години е работил в сладкарница, преди да бъде съкратен преди две години. Той се надява да открие своя специализирана сладкарница за традиционни десерти, но засега гроздоберът е единствената работа, която е намерил.

Официално над една четвърт от испанците са безработни (26,26 на сто), докато на Канарските острови този процент скача до 33,7 процента.

Управителят на лозето Доминго Мартин Крус изтъква, че тази година има по-малко имигранти за полска работа.

Тази година гроздоберът на архипелага, чийто сезон започва най-рано в Испания, се очертава добър, което би трябвало да позволи на шестте големи местни винопроизводители да приберат повече реколта в сравнение 2012 година.

Общо от лозята на Канарските острови се очаква реколта от 6 милиона тона грозде, което е с 1,5 милиона повече от миналата година, пише БТА.  /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>