Испански банкер осъден за опит да изнесе картина на Пикасо

Emilio_Botin-Obras_de_arte-Pablo_Ruiz_Picasso-Tribunales_414970488_129945343_1024x576В момента картината се намира в хранилището на музея „Кралица София” в Мадрид

Съдът в Мадрид осъди 83-годишния банкер Хайме Ботин на 18 месеца затвор и глоба от 52,4 млн. евро за опит да изнесе картината на Пабло Пикасо „Глава на млада жена” извън Испаниял

Присъдите до 2 г. затвор в Испания обикновено се изтърпяват като условни. Ако банкерът не плати глобата, той ще бъде принуден да престои в затвора 2 месеца, пише в решението на съда.

Картината е призната да собственост на държавата. Адвокатите на банкера имат намерение да обжалват присъдата.

Картината, която е била собственост на Ботин, но е включена в списъка на културно-историческото наследство на Испания, е оценена на 26,2 млн. евро.

Ботин е имал намерение да я продаде на аукцион, но от „Кристис” (Christie’s) са поискали да предостави разрешително за продажбата от испанското Министерство на културата. От там са отказали и са наложили забрана за временен износ извън пределите на страната.

Въпреки това Ботин е откарал с яхтата си произведението на изкуството до остров Корсика, където е била иззета от френските митничари.

В момента картината се намира в хранилището на музея „Кралица София” в Мадрид.

Хайме Ботин е бил ръководител на банка „Банкинтер” (Bankinter) от 1986 до 2002 г. Той е обвиняем и по още едно дело – за укриване на данъци в размер на един милион евро, които той не е платил на хазната, след като си е купил частен самолет. Прокуратурата настоява по това обвинение да бъде осъден на 2 години и 3 месеца затвор.

НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>