Испански активисти ще организират неофициален референдум за монархията

zx450y250_2322722Група испански активисти ще проведат неофициално допитване до своите сънародници относно бъдещето на испанската монархия, съобщава британският вестник “Гардиън”.

Няколко организации са се обединили с решението да проведат свой референдум през оставащите дни до коронацията на новия испански крал Фелипе. Той ще заеме мястото на своя баща Хуан Карлос, който абдикира в полза на сина си в началото на месеца. Същата вечер, в която монархът обяви решението си, близо 20 000 испанци се събраха на един от главните мадридски площади с искане за край на монахическото управление.

“Вижда ни се абсурдно, че в едно демократично общество никой не пита гражданите дали искат монархия, или демокрация”, коментира Кике Кастельо от групата “Истинска демокрация сега” (Democracia Real Ya) – една от организациите, които инициират референдума.

Той ще се започне в неделя и ще продължи до 19 юни, когато най-вероятно ще бъде коронацията на новия крал Фелипе. Близо 60 изборни станции ще бъдат отворени на ключови места в цялата страна. Желаещите ще трябва да отговорят с “да” или “не” на два въпроса. Първият е дали гражданите са съгласни държавният глава на страната да бъде посочен чрез избори, а вторият е дали са съгласни конституционният процес да бъде отворен, така че гражданите да могат да решават как Испания да бъде управлявана. Референдумът ще бъде достъпен и за хора в чужбина. Група от Париж е заявила, че ще организира отварянето на секция и във френската столица.

В скорощна анкета на испанското издание “Ел Паис” 62% от допитаните са изказали мнение, че “в някакъв определен момент” трябва да бъде проведен референдум относно бъдещето на монархията. Също така половината от тях са посочили, че биха искали монархия, управлявана от Фелипе, а 36% са заявили, че предпочитат република.

Испански активисти ще организират неофициален референдум за монархиятаДепутати от левицата издигат своите искания за референдум в парламента.

Reuters

Според Кастельо няма пречки в испанския закон, които да не разрешават провеждането на такова неофициално допитване. За организаторите обаче все още остава въпросът какво ще правят с резултатите. “Знаем, че правителството няма просто да каже: “Хей, виж колко много хора искат република, нека го направим”, казва Кастельо и допълва, че усилията по референдума са по-скоро символични. “Искаме да покажем на хората, че е възможно да имаме участие в това как се управлява нашата страна”, допълва той.

В сряда повече от 85% от депутатите в долната камара на испанския парламент гласуваха да се продължи с приемането на закона, който ще позволи короната да бъде предадена от Хуан Карлос на Фелипе. Текстът трябва да бъде гласуван и от испанския сенат в началото на следващата седмица.

Леви депутати от парламента издигнаха плакати с искане за референдум. Премиерът на страната Мариано Рахой обаче защити монархията, казвайки, че “Испания е парламентарна монархия с дълбоки корени именно защото испанците искат да бъде така”. //Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>