Испанският ромски модел

imagesТрийсет и пет години след диктатора Франко, когато не разрешаваха на ромите да работят, да учат и дори да се събират на групи над четирима, страната ги приобщи, даде им права, прослави ромската история и ги накара да се чувстват у дома.

Там те са втората по големина общност в Европа – 970 000 души или 2 процента от населението. За приобщаването им се харчат 36 милиона евро годишно според публикувани в пресата данни.

Инвестициите са в област, която е ключова за измъкването от мизерията –образованието. Всички деца се записват в началното училище, а над 85 процента от ромите могат да четат и пишат.

Половината имат собствен дом, а 75 процента – стабилни доходи. Те са се претопили в испанската култура, а танцът фламенко и традиционната испанска рокля са заимствани от общността.

Българите сме не по-малко толерантни. Неотдава кметът на един френски град заяви на местните роми: “Явно Хитлер не е избил достатъчно от вас”. Той определено подценява трудолюбието на фюрера.

Нацисткият институт за расова хигиена беше определил ромите като “примитивни същества, лишени от всякаква култура”. В “Пораймоса”- циганският холокост, в газовите камери изгоряха над един милион роми./Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>