Испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел – да стане крал

87749-felipe-borbonМодерен и дискретен, испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел – да стане крал на Испания – нещо, което се сбъдва днес, пише агенция Франс прес.

Фелипе е на 46 години, учил е в чужбина, има и военно образование. “Неговата единствена цел е да служи на Испания. В това е възпитан, това той чувства дълбоко в душата си. Той знае, че трябва да бъде първият служител на Испания”, заяви преди време майка му кралица София.

Голямото предизвикателство пред Фелипе ще бъде да убеди народа, че трябва отново да повярва в монархията в момент, в който името на кралското семейство беше опетнено от серия от скандали и това навреди на популярността на монархията като цяло. Последните допитвания до общественото мнение показаха, че рейтингът й е достигнал исторически минимум.

Фелипе е усмихнат, но и по-сдържан на вид в сравнение с баща си. В последно време популярността му се увеличи, след като популярността на баща му крал Хуан Карлос намаля заради здравословни проблеми и заради злощастен лов на слонове в Ботсвана през април 2012 г. в разгара на икономическата криза в Испания. Популярността на Фелипе нарасна още повече, след като корупционен скандал опетни името на сестра му, инфантата Кристина, и съпруга й Иняки Урдангарин.

Принц Фелипе е висок 1,98 метра, със сини очи, с кестенява коса, елегантен, въплъщаващ облика на човек, който е едновременно модерен и се доближава до съвременния обикновен испанец.

През 2004 г. той се ожени за Летисия Ортис, испанка от народа, журналистка и с един развод зад гърба си. Двойката има две момиченца – русокосите Леонор, родена през 2005 г., и София, родена през април 2007 г.

Семейството на Фелипе досега живя далеч от блясъка на монархията, в имение, построено по поръчка на Фелипе в парка Сарсуела, близо до Мадрид.

Принц Фелипе е роден на 30 януари 1968 г. Зодия водолей е. Според слуховете, когато научил, че има син, Хуан Карлос буквално разцъфнал, след като преди това му се родиха двете дъщери, инфантите Елена и Кристина, родени съответно през 1963 г. и 1965 г.

На 9 годинки, през 1977 г. Фелипе получава титлата принц на Астурия и е обявен официално за наследник на испанската корона. Тогава Фелипе произнася и първата си реч пред парламента.

Четири години по-късно Фелипе научава първия си урок по история по време на опита за преврат на полковник Антонио Техеро, на 23 февруари 1981 г. Тогава крал Хуан Карлос се утвърждават като защитник на испанската демокрация. По време на преврата принцът е неотлъчно до баща си, защото искал да види как работи монарха в напрегната ситуация.

Фелипе завършва гимназия в Канада и от 1985 г. до 1988 г. учи във военни училища на трите вида въоръжени сили. После следва право в Автономия университет на Мадрид и защитава магистратура по международни отношения в университета Джорджтаун във Вашингтон.

С течение на годините той участва във все повече публични прояви, по-специално в чужбина, където демонстрира и добрите си познания по английски език.

Фелипе говори много добре каталонски, което е предимство за бъдещия монарх, след като с кризата нараснаха аспирациите на областта за независимост и бяха обтегнати отношенията й с Мадрид.

Принцът е пилот на хеликоптер, почитател на футбола и като цяло спортна натура. Той дори участва в Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. в испанския отбор по яхтинг. От 2010 г. Фелипе започна да отменя по-често баща си в обществени прояви заради влошеното здраве на Хуан Карлос. /Източник: 24часа.бг/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>