Испанският премиер спря спорна реформа на закона за абортите

AntiAbortoИспанският премиер Мариано Рахой спря предложена строга реформа в закона за абортите, съобщи агенция “Ройтерс”. Ако промените бяха приети, Испания щеше да стане една от държавите в Европа, където щеше да е изключително трудно да се прекъсне нежелана бременност.

Законопроектът предвиждаше да се позволява аборт само в случай на изнасилване или ако бременността представлява сериозен риск за здравето на майката. Той доведе до разделение в редиците на дясноцентристката Народна партия и беше изключително непопулярен сред избирателите. “Като министър-председател взимам най-деликатното решение”, каза Рахой.

Министърът на правосъдието Алберто Руиз Галардон, архитект на предложената реформа, подаде оставка. Той е бивш кмет на Мадрид и заяви, че ще се оттегли от политиката.

Премиерът отбеляза, че темата за абортите откроява големите различия в мнението и правителството е направило всичко по силите си, за да постигне консенсус. Опозицията приветства решението.

Рахой каза, че правителството му ще търси начин да промени закона така, че 16 и 17-годишните момичета да могат да прекъсват бременност само с разрешението на родителите си.

Управляващата Народна партия обеща реформа в закона за абортите в предизборната кампания през 2011 г., но законопроектът, представен миналата година, разгневи организациите за правата на жените и доведе до масови протести и възражения от водещи медици.

Социологическите проучвания показаха, че повечето испанци не одобряват законопроекта. Народната партия има абсолютно мнозинство в парламента, което й позволява да прокарва закони без подкрепата на други партии, но конкретната идея предизвика разногласия в собствените й редици.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>