Испанският премиер Рахой призова за преговори с Каталуня за референдума за независимост

Reuterszx450y250_2394748

Испанският премиер Мариано Рахой призова за преговори с каталунските власти за планирания от тях референдум за независимост, съобщи Би Би Си. В петък каталунският премиер Артур Мас заяви, че ще продължи с усилията за организиране на вот, въпреки че конституционният съд реши, че той би бил незаконен.

Рахой каза, че никой не е над закона и че Испания трябва да остане обединена.

Голяма част от 7.5-милионното население на Каталуня дълго време се оплакваше от “нечестно отношение” от страна на централното правителство в Мадрид. Каталунците са около 16% от испанците, както и един от най-богатите региони в страната, със собствен език и характерна култура.

Закон и диалог – това са начините за разрешаване на ситуацията в Каталуня, каза Рахой неделя и призова: “Искам да останем заедно.”

Ден по-рано каталунските лидер заявиха, че са единодушни по въпроса и това заплашва да предизвика най-голямата конституционна криза в Испания от десетилетия насам, коментира Би Би Си.

Властите в Каталуня, които настояват за независимост, заявиха в петък, че разглеждат различни законови доказателства да убедят испанския Конституционен съд да даде зелена светлина за референдум. Миналия месец съдът единодушно отказа да разгледа аргумента на властите в Барселона в подкрепа на референдума, като по този начин вотът автоматично е блокиран, докато не бъдат представени нови аргументи и не се вземе отново решение. Този процес може да отнеме години.

Според испанската конституция само централната власт в Мадрид може да свиква референдум за суверенитета на страната и всички испанци биха имали право да гласуват в такъв референдум.

Повечето депутати в каталунския парламент подкрепят провеждането на референдум, но мнозинството законодатели в парламента в Мадрид са против.

Според социологическите проучвания повечето каталунци подкрепят референдум, но са поравно разделени, що се отнася до независимостта.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>