Испанският премиер обмисля коалиционно правителство

zx450y250_2671120source-reutersИспанският премиер Мариано Рахой намекна, че обмисля създаването на коалиционно правителство, за да гарантира стабилността на кабинета след изборите, които ще се проведат тази неделя.

Последните проучвания на общественото мнение предвиждат, че управляващата Народна партия на Рахой ще победи, но няма да получи мнозинство в парламента, пише агенция “Ройтерс”.

Рахой отказа да уточни с коя от останалите партии би се коалирал. “Ще видим кой има най-голяма политическа подкрепа и тази група ще трябва да намери съдействие, за да формира стабилно правителство”, заяви той.

Премиерът за пръв път споменава възможността за коалиция, след като в края на октомври заяви, че ако партията му не заеме първото място на изборите, няма да се опитва да влезе в управлението.

В публичните си изявления досега той избягваше да обсъжда новите партии “Сиудаданос” и “Подемос” и не се яви на дебатите, в които участваха техните лидери.

Рахой пое управлението на страната по време на икономическа криза и възстановяването на Испания е главният коз в предизборната му кампания.

Двете нови партии вероятно ще се конкурират с другата традиционна политическа сила – Испанската социалистическа работническа партия (Partido Socialista Obrero Español – PSOE), за второто място на изборите.

Една трета от испанците още не са решили за кого и дали ще гласуват, показаха последните проучвания. Испанските медии твърдят, че единственото сигурно е, че този вот ще промени досега традиционно двупартийната политическа система.

Най-вероятният партньор за Народната партия е каталунската “Сиудаданос”. Лидерът ѝ Алберт Ривера иска правителството да се състои от експерти в съответните сфери и политици, които да вземат решения. “Ако управляваме, ще предложим имена, които са част от други партии, но без преговори”, заяви той, цитиран от в. “Ел Паис”.

Според проучване на агенция Sigma Dos за в. “Ел Мундо” 27.7% от избирателите биха подкрепили общото управление на Рахой и Ривера, а 27% искат коалиция между социалистите и лявата “Подемос”. 15.7% са за общо управление на Социалистическатa партия и “Гражданите”, докато евентуална “широка” коалиция на PSOE и Народната партия е подкрепяна само от 6%. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>