Испанският премиер Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за лидер на Каталуния

full_eceae93c-cf66-4f0c-839b-ddcf840031b1Испанският премиер Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за лидер на Каталуния. Това се посочва в документ, публикуван днес в Държавен вестник, информира Франс прес.

Ръководителят на техническия секретариат на испанското външно министерство Хуан Антонио Пучсервер поема управлението на департамента за вътрешни работи на Каталуния, предаде ТАСС, цитирайки съобщение в “Туитър”.

Длъжността по-рано се изпълняваше от Жоаким Форн.

След задействането на член 155 от Конституцията, който допуска ограничаване на самоуправлението на областта, централното министерство на вътрешните работи пое компетенциите на департамента за вътрешни работи на Каталуния.

По-рано днес за нов ръководител на каталунската полиция “Мосос д’Ескуадра” бе назначен Ферен Лопес, който замени на поста Жозеп Траперо. Траперо е разследван от Върховния съд на Испания за подстрекателство към размирици заради събитията от 20 септември, припомня изданието.

Прокуратурата обвинява Траперо, че през септември не се е притекъл на помощ на служителите на националната Гражданска гвардия, които били обградени в сграда на каталунското правителство от протестиращи привърженици на независимостта.

Каталунската полиция е наредила на служителите си да останат неутрални в кризата около опитите за отцепване на провинцията от Испания, което е стъпка към предотвратяване на евентуален конфликт, отбелязва Ройтерс.

Междувременно бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон заяви, че решенията на Мадрид за региона нарушават волята на каталунците и изрази увереност, че областта ще продължи да се движи по пътя на самоуправляващата се държава. На извънредна реч той каза също, че Каталуния е длъжна да осигури мирната демократична устойчивост на решенията на испанския парламент.

След като Каталуния едностранно обяви независимост, Мадрид задейства чл. 155 от Конституцията, с което автономията на областта бе отнета, лидерът Пучдемон бе уволнен, а каталунското правителство – разпуснато.

Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>