Испанският посланик разгледа АЕЦ “Козлодуй”

aec_kozloduiИспанският посланик, акредитиран в София, Н. Пр Хосе Луис Тапия посети атомната ни електроцентрала “Козлодуй” заедно с делегация от експерти, съобщиха от централата.

По време на срещата бяха представени приоритетните проекти на АЕЦ “Козлодуй” – продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок и повишаване на топлинната мощност на реакторите до 104%.

Специално внимание бе отделено на мерките за повишаване на безопасността на ядрените съоръжения. Гостите бяха запознати и с дейностите по извеждане от експлоатация на спрените 1-4 блок, изпълнявани от ДП “Радиоактивни отпадъци”.

Водената от него Негово Превъзходителство Хосе Луис Тапиа делегация включваше представители на испанското посолство в лицето на Мария Перес Моро – търговско-икономически съветник, Хуан Хименес – специалист по маркетинг, Елиса Гарсия – търговски експерт, както и представители на испански компании, работещи в областта на ядрената енергетика.

В Информационния център на атомната централа гостите бяха посрещнати от Жаклен Коен – изпълнителен директор на “Български Енергиен Холдинг” ЕАД и председател на Съвета на директорите на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, и от изпълнителния директор на АЕЦ Димитър Ангелов.

От българска страна в срещата участваха представител на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването” в Министерство на енергетиката, и представителите на ДП “Радиоактивни отпадъци”, както и представители на секторите “Договори и доставки” и “Извеждане от експлоатация 1-4 блок”.

Посланик Тапиа високо оцени възможността водената от него делегация и лично той да се запознаят с проектите, които се реализират в АЕЦ “Козлодуй”. “Уверен съм, че това посещение ще допринесе за развитието на двустранните връзки между Испания и България, които са сериозни дългогодишни партньори”, заяви дипломатът.

Изпълнителният директор на атомната централа Димитър Ангелов отбеляза, че АЕЦ “Козлодуй” има над 40-годишна история, по време на която е натрупан сериозен експлоатационен опит, демонстрирани са редица добри практики и са изпълнени много програми за модернизации и инвестиции. “Нашата цел е да бъдем сред най-добрите в света и за да постигнем тази цел, се стремим да работим с доказани и утвърдени компании от различни страни”, каза изпълнителният директор на АЕЦ.

Посещението на делегацията в АЕЦ “Козлодуй” завърши с обход в командната и машинната зала на 5 енергоблок, както и в спрените от експлоатация 1-4 блок.

Това не е първото посещение на чужди дипломати в българската атомна електроцентрала. През миналата година, на 10 юли 2014 г. посланикът на САЩ в България Н.П. Марси Рийс беше на посещение в Козлодуй за работна среща на зам.-председателя на американската комисия по ядрено регулиране в АЕЦ „Козлодуй”. В този случай американският дипломат е била придружаващ. „Това е една дама, която посещава ядрени централи по целия свят и обменя опит и идеи за най-добри практики и относно ядрената безопасност”, обясни тогава Марси Рийс.

На следващия ден в атомната ни електроцентрала “Козлодуй” пристигна посланикът на Кралство Великобритания в България Н. Пр. Джонатан Алън. Той бе придружен от Карол Суини – директор на дирекция “Високотехнологични производства” в Британската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (БАНТИ), и от Питър Хендли – ядрен специалист от британската Национална ядрена лаборатория (NNL), работещ с БАНТИ по проекта “Ядрена енергетика” за Централна и Източна Европа.

В британската делегацията бяха и Питър Хилър – експерт от NNL, и представителите на Посолството на Великобритания в България Уейн Даймънд – енергиен аташе, и Сашка Евтимова – старши търговски съветник.

Малко по-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова заяви пред журналисти, че убеждават Westinghouse да участва с 49% от разходите за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.

http://frognews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>