Испанският посланик в България Хосе Луис Тапиа: С крал Фелипе започва нов етап от историята на Испания

СНИМКА: Румяна Тонeва

Image_4121685_126- Г-н посланик, как виждате бъдещето на Испания след абдикацията на крал Хуан Карлос?

 

- Решението на краля да абдикира от короната на Испания е предвидено в текста на член 57.5 от конституцията. На извънредно съвещание, проведено на 3 юни т.г., Министерският съвет одобри за представяне в Генералните кортеси на проект за Органичен закон за абдикацията, който ще влезе в сила след обнародването му в Държавния бюлетин. От този момент абдикацията на Хуан Карлос ще бъде ефективна и наследяването на короната на Испания ще настъпи по автоматичен начин.

 

Като испанец и като посланик на Испания по силата на указ на Н. В. краля е чест да изразя благодарност и признание за държавническата дейност на Хуан Карлос през тези 39 г. на трона. Това чувство споделят много испански граждани, за които фактът, че днес Испания е правова, модерна и демократична държава, постигнала високо ниво на благосъстояние на обществото си и заемаща важно място в Европа и на международната сцена, както се отбелязва в декларацията на правителството по повод абдикацията на Н.В. краля, се дължи до голяма степен на Хуан Карлос като крал.

 

Решението да абдикира е легитимно и достойно за уважение и е част от обичайната дейност на институциите и нормално действие на конституцията в моята страна. По думите на краля то е свързано “с импулса за обновяване…” и отговаря на стремежа за изграждане на бъдеще, в което “едно ново поколение с право изисква да поеме своята роля…” Принцът на Астурия и бъдещ крал Фелипе VIІ олицетворява, на своите 46 години, личните и професионални ценности на това ново поколение – гаранция за стабилност, и на които се опира решимостта да се изправи “с обновена енергия и отдаденост пред предизвикателствата на утрешния ден”.

 

Поради това, едновременно с дълбоката благодарност към Н.В. крал Хуан КарлосІ, испанците посрещаме крал Фелипе VIІ и сме съпричастни към надеждата и доверието, които бележат новия етап в историята на испанската парламентарна монархия, който започва сега.

 

- Скоро ще се навършат 2 г. от началото на мандата ви в България. Реализирахте ли някои от приоритетите си?

 

- Сякаш пристигнах в България вчера и съжалявам, че дните отлитат бързо, защото се чувствам много добре тук. През този период страната бе управлявана от три правителства – на Бойко Борисов, Марин Райков и сегашното – на Пламен Орешарски. Но нашите цели не са променяни, само подходът към тях е динамичен. Техният определящ елемент е марката “Испания” – да представим многото възможности на страната в сектори, които днес са от особено значение за България. Испански фирми са световни лидери в строителството и управлението на инфраструктури и транспорта, в технологии за корабостроенето и автомобилостроенето, околната среда, в земеделието и хранителната промишленост, в туризма, продажбите и модната конфекция, спорта…

 

Не искам да пропусна значението на испанския език като универсален актив, от който се възползват например онези 300  000 българи, живеещи в Испания, език, който се стремят да овладеят непрекъснато нарастващ брой учещи се в България. Това са моите приоритети и съм уверен, че България оценява какво може да ѝ предложи партньорска страна като Испания, а ние знаем какво може да получим от България.

 

- Направихте много за оставането на институт “Сервантес” в София. Къде се помещава центърът сега и как работи?

 

- Резултатът се дължи на работен екип, който свърши отлично работата си. Като посланик на Испания посрещнах новината за затварянето на институт “Сервантес” в София с изключителна тревога и отказах да се примиря. Незабавно се обърнах към бившия премиер Симеон Сакскобургготски, защото негова е най-голямата заслуга за оставането на тази културна институция в София. Резултатът от направените постъпки е виден за всички – институт “Сервантес” не бе затворен и в момента заема сграда на ул. “Света София” в столицата. Продължава да работи все така успешно, което е ясно доказателство за огромното търсене на испанския език и култура в България, и причина българите да не бъдат лишени от института “Сервантес”.

 

- При пристигането си заявихте, че целта ви е повече испански фирми да се установят у нас. Какви испански инвестиции има в България?

 

- През 2013 г. Испания заемаше 11-о място сред чуждестранните инвеститори в България, с общи нетни инвестиции на стойност 19,6 млн. евро. Като натрупана стойност испанските инвестиции за периода 2003-2013 г. възлязоха на 900 млн. евро, което ни прави деветият инвеститор в България, а през 2007 г. бе постигнат най-високият ръст на инвестиции на стойност 418 млн. евро.

 

За 2013 г. брутната стойност на инвестициите на Испания в чужбина е равна на 21,987 млрд. евро. От тях само 19,6 млн. са поели към България. Независимо че за миналия период преките испански инвестиции в България бяха значими, днес те не отговарят нито на двустранния търговски обмен, нито на нивото на близост между двете страни.

 

Испански фирми направиха сериозни инвестиции в различни сектори на българската индустрия. Мога да посоча някои от тях – металургия, керамика, текстил, селско стопанство, туризъм, обзавеждане за бани, възобновяеми енергии. Три компании са в списъка на инвеститорите първи клас на Българската агенция за инвестиции. От началото на годината стартираха и два важни проекта, свързани с върхови технологии на световно ниво в специфични сектори на енергетиката ви: “Ибердрола Инженеринг” ще изгради в АЕЦ “Козлодуй” инсталация за обработка на отпадъци, като използва иновативна плазмена технология за третиране на ядрени отпадъци, друга компания пък – “Ебиос Енерджи”, възнамерява да изгради две централи за газ от отпадъци.

 

- В България живеят много сефарадски евреи с фамилията “Бехар” – това е името на родния ви град в провинция Саламанка. Как Испания ще привлече повече хора, чиито предци са били изгонени от Испания?

 

- Независимо че изгонването на евреите е било голяма загуба за страните, отредили им такава съдба, те са останали в сърцата ни. Толедо е символ на богатото, хилядолетно многообразие на култури в Испания. Но е време да погледнем към бъдещето. Не съм съгласен с твърдението, че времето върви от миналото през настоящето към бъдещето. Допада ми повече идеята, че то започва от бъдещето, преминава през анализ на миналото, и така определяме какво да сторим днес, за да избегнем миналите грешки и да постигнем набелязаните бъдещи цели.

 

Сега в Испания се обсъжда законопроект, който ще улесни и облекчи процедурата за даване на испанско гражданство на евреите от сефарадски произход, въз основа на ясни и точни критерии. Така Испания признава значимостта на сефарадското наследство в своята история и култура. Какъв по-добър начин да го сторим от това да отворим сърцата си?

 

- В България знаем за помощта ви за българските медсестри в Либия, когато сте били посланик в тази страна. Поддържате ли връзка с тях сега?

 

- С пристигането ми в България, още преди да връча акредитивните ми писма на президента на републиката, се свързах с тях и организирахме мила среща в резиденцията. За жалост палестинският лекар и д-р Здравко Георгиев, съпруг на Кристияна Вълчева, бяха възпрепятствани да дойдат.

 

Когато мисля за Либия, си спомням за срещите с тях. Те ни дадоха забележителен урок по достойнство, сила и стоицизъм, които са пример за мнозина. Тази година се навършиха 10 г. от произнасянето на смъртната присъда срещу тях. Благодарение на медицинските сестри, преживели неописуеми страдания и станали заложници на безмилостен диктатор, управлявал като средновековен деспот, научих много за България и опознах силата на страната ви.

 

- Испанската икономика вече излиза от кризата. Как го постигнахте?

 

- Успяхме благодарение на усилията и жертвите на всички испанци. По данни на Евростат испанската икономика регистрира растеж от 0,4% за първото тримесечие на тази година спрямо последното тримесечие на миналата, което е двойно по-голямо от средното за еврозоната (0,2%) и надхвърля това на ЕС на 28-те страни (0,3%). Агенциите повишават кредитния рейтинг на Испания – “Стандарт енд Пуърс” миналата седмица, а преди това – “Мудис” и “Фич”.

 

Това несъмнено е резултат на съществените реформи в редица икономически сектори- цялостна реформа на финансовия пазар, намаляване на държавния дълг, реформи в образованието, здравеопазването, социалното осигуряване, пазара на труда, на стоки, с цел подобряване на конкурентоспособността, както и политики за интернационализиране на дейността на фирмите и т.н.

 

 - В България продължава “изтичането на мозъци”. Какво е положението във вашата страна?

 

- В Испания си даваме сметка какво представлява драмата с безработицата особено сред младите хора. Благодарение на извършените реформи успяхме да променим тенденциите на трудовия пазар. От началото на тази година Испания е страната от ЕС, в която са създадени най-много нови работни места.

 

България притежава важни активи за привличане на чуждестранни инвестиции – фиксиран валутен курс спрямо еврото, доказал силата си от 1997 г., най-благоприятната в целия ЕС данъчна система за фирмите, ниски трудови разходи в сравнение с останалите страни – членки на ЕС, възможност за изследователска и развойна дейност, значителен образователен потенциал. Но са нужни и дълбоки структурни реформи в няколко насоки: на първо място, в областта на публичната администрация, за да стане по-прозрачна и ефективна. Освен това развитие на инфраструктурите. Нужно е и по-добро усвояване на европейските фондове (по-специално тези за инфраструктурни проекти).Реформа на пазарите на стоки, главно на свързаните с енергетиката. Реформи, предложени от европейските или други институции, за промени в образователния сектор съгласно потребностите на трудовия пазар; реформиране на пенсионната система, за да се омекоти ефектът от застаряването на населението; подобряване на бизнес-климата, което е тясно свързано с по-доброто функциониране на административната система.

 

- Вие сте икономист. На какво да заложи България, за да се оттласне и да върви напред?

 

- Всяка страна има много хубави неща, но те невинаги са управлявани по адекватен начин. В България са налице всички условия страната да се превърне в предпочитана дестинация на хора, които след определена възраст търсят сигурно качество на живот. България с климатичното си разнообразие, с планините, горите, със земеделието, което е скритото ѝ съкровище, с продуктите с отлични вкусови качества, лозята и средиземноморската си философия държи в ръце всички тайни за успеха, които много страни биха желали да притежават.

 

Кой е ключът към сполуката? Да се предложи качество, защото то гарантира устойчив във времето успех. Лесната и незабавна печалба винаги е лош съветник. Поради това България трябва да гради представата за страна, която външният свят отъждествява с качеството.

 

- Адекватна ли беше реакцията ни спрямо кризата със сирийските бежанци?

 

- Винаги казвам на децата си, че в този живот всеки има само една възможност да остави добро първо впечатление. Същото е валидно и за политиката на страна, в която е извършен преход от непреклонна, авторитарна система към либерална демокрация. Умствените нагласи, наложени на гражданите от всички авторитарни режими, са тежкото наследство и преодоляването им изисква време и усилие.

 

България не бе подготвена за криза като тази със сирийските бежанци, тя нямаше този опит. Доколкото си спомням, в началото на миналия век е имало подобен приток на хора. И поради онази умствена надстройка от миналото ѝ, която споменах, България винаги е смятала, че границите ѝ са ненарушими, както е било по времето на комунистическата диктатура. Кризата със сирийските бежанци показа, че днес няма непреодолими граници. Тъй като в Испания имаме дълъг опит в това отношение, предложихме съдействие на България и ръководни екипи от двете страни работят в тази област. /Източник: 24часа.бг/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>