Испанският крал си намали заплатата

item_felipeКралят на Испания Фелипе VI ще получава с 20% по-малко от своя баща Хуан Карлос, съобщиха от испанския двор. Това е първото финансово решение на новия крал, който обеща да подобри имиджа на монархията.

Испания е тежко засегната от мерките за строги икономии. Почти всеки четвърти в страната е без работа, а гласуваният през декември бюджет на двореца е замразен на 7,8 млн. евро за 2015 г.

Тази сума се разпределя според кралската воля и 47-годишният Фелипе реши да намали дебелината на плика, който получава като държавен глава, с 20% от 292 752 евро, които имаше абдикиралият Хуан Карлос за миналата година. Така Фелипе VI ще трябва да се вмести в 234 204 евро.

42-годишната кралица Летисия ще получи за цялата година по-малко от половината от заплатата на съпруга си. Тя ще вземе от испанските данъкоплатци общо 128 808 евро.

Фелипе VI е взел решение и за сумата, която ще даде на бившия крал. Баща му Хуан Карлос ще разполага със 187 356 евро държавни средства. След като абдикира през юни 2014 г. със значително спаднала популярност заради серия от скандали, той запази почетното звание крал. Съпругата му София, също със звание кралица, ще може да разчита на 105 396 евро.

Останалата част от кралския бюджет се разделя между разходите за персонала (3,8 млн. евро), разходите за стоки и услуги, като например разходи за техника, под наем и тези, свързани с церемониите (2,9 млн. евро), инвестиции (190 606 евро), както и на фонд за покриване на неочаквани разходи (155 500 евро).

Бюджетът на двореца се намалява или замразява всяка година от 2010 г. насам, откогато кралството е заето да лекува икономическите си рани с исторически строги икономии. През 2014 г. кралят Хуан Карлос I реши да замрази заплатата си, докато общият бюджет за кралското семейство бе намален с 2% в сравнение с предходната година.
Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>