Испанският крал разпусна парламента и насрочи нови избори на 26 юни

2111068414Снимка: Reuters

Кралят на Испания Фелипе Шести подписа днес указ за разпускане на двете камари на парламента и насрочване на нови избори на 26 юни, предаде БТА, като цитира съобщение на кралския дворец.

Очаква се документът да бъде публикуван в официалния вестник на правителството. По-рано такива укази се подписваха от премиера, но сегашното правителство е със статут на временно и няма такива правомощия.

Такава ситуация възниква за пръв път в историята на демократична Испания, отбелязват експерти.

Кралят подписа указа за разпускане на парламента в присъствието на председателя на долната камара Патси Лопес, след като в полунощ на 2 май изтече срокът за формиране на правителство, предаде Асошиейтед прес.

След парламентарните избори, произведени на 20 декември, мнозинство в парламента получиха досегашните управляващи – Народната партия на премиера Мариано Рахой.

То обаче не бе достатъчно за съставяне на самостоятелно правителство. Провалиха се и всички преговори за коалиционно управление, било то с участието на Народната партия, било то между сациолистическата партия и новите политически сили – Подемос и Суидаданос.

В продължение на 4 месеца четирите партии в парламента не успяха да се споразумеят за съставяне на правителство.

Изборите през декември бяха наречени исторически, тъй като освен традиционните политически сили – Народната партия и Социалистическата партия, в испанския парламент влязоха и две граждански формации.

Това са партията „Ние можем”, възникнала от Движението на недоволните, и центристката партия „Граждани”. Нито една от тях обаче не успя да договори коалиционно правителство. Предсрочните избори ще се проведат на 26 юни.

БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>