Испанският крал лиши сестра си и съпруга й от титлите на херцози

0000266561-article2Снимка: архив, Reuters

Двамата са заплашени от съд по обвинения във финансови измами. Испанската инфанта Кристина. Испанската инфанта Кристина – сестрата на крал Фелипе Шести, е лишена от титлата херцогиня на Палма де Майорка, предаде ТАСС. От титлата си е лишен и съпругът й Иняки Урдангарин.

Двойката е заплашена от съд по обвинения във финансови измами. Решението на краля за отнемане на титлите не е необмислено или спонтанно, посочва агенция ЕФЕ.

Инфанта Кристина и съпругът й са заподозрени във финансови измами, които могат да ги заведат на подсъдимата скамейка.

Според данни на прокуратурата обществената организация Институт Ноос, в чието ръководство са участвали Урдангарин и бившият му бизнес партньор Диего Торес, е била само прикритие за получаване на големи суми от бюджета на Балеарските острови и Валенсия и последващото им присвояване от група лица.

Институтът е завишавал стойността на договорите си с местните власти за различни спортни проекти, а след това е прехвърлял получените пари по сметки на търговски компании. Една от тях е била “Айзоон”, чийто съсобственици са били инфантата и съпругът й.

Според оценки по този начин са били присвоени над 6 млн. евро. Прокуратура на Балеарските острови иска за Урдангарин 19,5 години затвор. Обвинението смята, че инфантата е била съучастник във финансовите схеми и затова трябва да бъде осъдена на 8 години затвор.

/БТА/

По публикацията работи: Елка Василева / Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>