Испанският крал възложи на настоящия премиер Мариано Рахой да състави правителство

Mariano-RajoyИспанският крал Фелипе даде на настоящия премиер Мариано Рахой (на снимката) мандат да състави ново правителство. Рахой предупреди, че може да се провали и това да доведе до вот на доверие в парламента.

Народната партия (PP) на премиера спечели най-много гласове на изборите през юни, но не и достатъчно, за да има мнозинство.

Повечето партии не искат правителство начело с консервативната PP. Лидерът на социалистите Педро Санчес заяви, че неговата партия иска да смени правителството на Рахой и ще гласува с „не“ на вота на доверие.

Преговорите за формиране на управляваща коалиция досега не се увенчават с успех, въпреки четирите рунда на консултации с краля.

Тъй като наближава крайният срок през септември за прокарване на бюджета за следващата година, може би партиите ще бъдат стимулирани да намерят компромисен вариант.

На 26 юни в Испания отново се проведоха парламентарни избори, след като след вота през декември 2015 година основните политически сили не се споразумяха за коалиционно правителство.

http://bepnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>