Испанският имотен пазар ще остане силен и през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000273374-article3

Имотният пазар в Испания ще остане силен и през 2019 г., като компанията за оценка на имоти Tinsa прогнозира, че цените може да се увеличат с между 5% и 7% през 2019 г.

Данните на компанията показват още, че цените на жилищата в страната са нараснали с 5,6% на годишна основа през ноември и тя предвижда, че в бъдеще продажбите ще се увеличат от 500 хил. на между 625 хил. и 650 хил., съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Според прогнозите на Tinsa броят на предоставените строителни разрешителни също ще нарасне и ще достигне между 100 хил. и 125 хил. през 2019 г. Данните обаче сочат, че цените все още са с 36% под достигнатото ниво преди финансовата криза през 2007 и 2008 г.

Възможно е да има и регионални вариации, като се очаква по-големите градове да отбележат най-голям ръст на цените на имотите, докато растежът в крайбрежните области може да е по-малък.

Испанската строителна компания Taylor Wimpey Espana смята, че 2019 г. ще бъде натоварена за имотния пазар в страната със силно търсене от страна на местни и чуждестранни купувачи.

Директорът на отдел „Продажби и маркетинг“ на компанията Марк Притчар прогнозира, че популярни локации като Майорка, Ибиса, Коста Бланка и Коста дел Сол ще продължат да привличат купувачи, особено от Германия и Франция, през 2019 г.

„Тези две групи вероятно ще купуват много наред със силния интерес от купувачи от скандинавските страни. Ще бъде интересно да разберем и какви ще са последиците от Brexit върху британските купувачи идната година“, отбелязва Притчар.

„Към момента те остават водеща група при чуждестранните купувачи на жилища в Испания, въпреки че никой не може да прогнозира със сигурност дали ще запазят тази позиция“, допълва той.

Испанската банка BBVA вече прогнозира, че 2018 г. ще завърши с годишен ръст на цените на жилищата от 5%, като най-голямо повишение ще отбележат градове като Барселона, Палма де Майорка и Мадрид.

Банката очаква броят на чуждестранните купувачи да нарасне. Данни на Spanish Notaires показват, че 53 359 жилища са били закупени от чуждестранни купувачи през първото полугодие на 2018 г., което е доста над предишния връх от 33 хил. през същия период на 2007 г., когато испанският имотен пазар достигна пика си.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>