Испанският дълг скочи до рекордно равнище през юли

Снимка: Ройтерс

 

 0000222925-article3

Външният дълг на Испания се покачва до рекордно ниво. На стойност от 1,1 трлн. евро той вече е по-голям от икономическата продукция на страната, предава Ройтерс, позовавайки се на данни на централната банка на страната.

През юни съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза точно на 100,9%.

Мадрид се стреми към спад до 99,1% в края на годината. В края на 2015 г. нивото бе 99 на сто.

Министерството на икономиката пояснява в изявление, че все още е напът да постигне заложената за края на годината цел, в момент, в който Европейската комисия засилва натиска върху държавите от ЕС да положат повече усилия, за да свият високия публичен и частен дълг. Испания попада във визьора на ЕК поради прекомерно голям бюджетен дефицит. Брюксел настоява и за консолидация в кредитния бранш.

Критериите на ЕС за стабилност предвиждат таван на дълга от 60 на сто от БВП, на което отговарят в момента малко членове на съюза.

Независимо от политическата безизходица, която продължава вече осми месец, икономиката на Испания се разраства с един от най-бързите темпове в еврозоната, а временното правителство наскоро повиши прогнозата си за растежа за 2016 г. на 2,9% от 2,7%.

Администрацията на служебния консервативен премиер Мариано Рахой, която управлява временно след неубедителните избори през декември, разчита на този силен цикъл на растеж, който да помогне на Испания да изпълни своите цели за намаляване на дефицита за тази година.

Рахой се доближава все по-близо до втори свой мандат, като се опитва да спечели подкрепа от по-малък центристки конкурент.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>