Испанският върховен съд остави Каталуния да съди 6 от сепаратистите

Investiture of Catalan regional PresidentИспанският върховен съд реши да раздели делото срещу лидерите на каталунските сепаратисти, предаде Ел Паис. Той ще поеме по- тежките обвинения – за бунт и злоупотреба с публични средства, докато каталунски съд ще се заеме с обвинението на прокуратурата за неподчинение, което е повдигнато само срещу шестима от тях.

Върховният съд ще гледа делото на 12 от обвинените - бившият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас, съветниците Раул Ромева, Жорди Турул, Жозеп Рул, Жоаким Форн, Долорес Баса, Меричел Борас, Чарлз Мундо и Сантиаго Вила; бившият председател на регионалния парламент Кармен Форкадел; Жорди Санчес и Жорди Куиксарт.

Останалите шестима обвиняеми ще бъдат съдени в Каталуния по настояване на адвокатите им. Става въпрос за петима членове на бюрото на каталунския парламент – Луис Мария Короминас, Луис Гино, Анна Симо, Рамона Бареуфет и Жоан Жозеп Нует, както и бившата регионална депутатка Мирея Боя.

Магистратите единодушно приеха да разделят на две делото, което се очертава като едно от най-важните за последните години в Испания.

До решението се стигна, след като на 18 декември адвокатите на всички 18 обвиняеми настояха делото да се разгледа в Каталуния, тъй като приписаните на сепаратистите престъпления са били извършени именно там.

Делото все още не е насрочено, но е малко вероятно да започне до края на януари. За това настояваше Върховният съд, тъй като то трябва да приключи до май догодина, за да не съвпадне с областните и местните избори в страната, които ще се проведат на 26 май.

https://news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>