Испанските социалисти ще съставят правителство със “Сиудаданос”

zx450y250_2711331

Фотограф: Juan Medina

“Сиудаданос” ще подкрепят социалистите в опита им да съставят правителство в Испания, съобщиха от ръководството на центристката партия. Двете страни подписаха споразумение, в което са включени и исканията на малката партия за конституционна реформа.

Това е сериозна промяна в поведението на четвъртата политическа сила. Лидерът ѝ Алберт Ривера доскоро настояваше, че в най-добрия случай ще се въздържи при гласуването на социалистическо правителство и че няма да подкрепи коалиция, в която не участва пряко, припомня в. “Ел Паис”.

Двете партии заедно нямат мнозинство в парламента, но от “Сиудаданос” (“Гражданите”) уточниха, че ще помолят най-голямата Народна партия да се въздържи в гласуването, което ще се проведе на 2 март.

Сред условията за влизане на “Гражданите” в коалицията са частично премахване на имунитета на политиците и висшите държавни служители; улесняване на гражданите да подават законодателни предложения; деполитизиране на съдебната система; премахване на правителствените отдели в регионалните администрации и ограничения премиерът да няма право на повече от два мандата.

Премиерът Мариано Рахой е против лидера на социалистите Педро Санчес да заеме поста. Министър-председателят така и не поиска вот на доверие от депутатите, въпреки че води преговори с другите политически сили в продължение на седмици. Тогава Рахой и Ривера обсъждаха да създадат заедно кабинет на малцинството.

Лявата “Подемос”, която излезе на трето място в парламентарния вот, също каза, че няма да подкрепи коалицията, тъй като тя в крайна сметка ще включи Народната партия, пише ”Ел Паис”. Пабло Иглесиас бе склонен да влезе в управлението заедно със социалистите, но двете страни не успяха да постигнат съгласие въпреки преговорите.

Основната причина за това бе отношението на “Подемос” към искането на Каталуня за независимост – според лявата партия това трябва да се реши с референдум. Всички останали големи политически сили са категорично против излизането на автономната област от състава на Испания. Ако не се стигне до формиране на кабинет, Испания ще трябва да проведе нови избори на 26 юни.

Източник   Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>