Испанските социалисти си избират днес нов лидер

58Разделени и отслабени от изборните поражения, испанските социалисти ще си изберат днес нов генерален секретар, от когото ще зависи стабилността на правителството на консерватора Мариано Рахой, съобщи Франс прес.

Двама са фаворитите. Единият е Педро Санчес, който обещава да атакува непрестанно Рахой, в чиято Народна партия избухват все нови и нови корупционни скандали.

Основната му противничка Сусана Диас иска преди всичко да “вдигне на крака Испанската социалистическа работническа партия”, чието парламентарно представителство за осем години спадна от 169 на 89 депутати. Тя иска като опозиционна сила партията да води политика, която да е от полза за “подобряване на условията на живот на гражданите”.

Рахой, който от шест месеца ръководи правителство на малцинството, успя да прокара няколко мерки с помощта на социалистите. Ако втората по големина партия в парламента се противопоставя систематично и възпрепятства приемането и на най-малкия закон, Испания ще трябва да отиде отново на избори, смятат анализатори.

Около 188 000 партийни активисти имат право да гласуват на тези първични избори. Победителят ще бъде утвърден на партиен конгрес в средата на юни. /БТА/

По статията работи: Радина Колева
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>