Испанските региони се наредиха на опашка за помощи

Ден след като Каталуния поиска 5 млрд. евро от възлизащия на 18 млрд. евро спасителен фонд, представен от Рахой миналия месец, правителството на Мурсия определи необходимите му средства на 700 млн. евро. Така Мурсия стана третата испанска провинция, която заяви, че има нужда от финансова подкрепа, съобщава Bloomberg.

Междувременно Валенсия поиска по-голяма от очакваното помощ от испанското правителство. Регионът настоява за 4,5 млрд. евро, за да покрие настоящи и минали задължения. Така фискалният натиск върху премиера Мариано Рахой се увеличава още повече.

Пожелал анонимност представител на правителството във Валенсия потвърди коментарите на Махимо Буч, регионален икономически министър, че 3,5 млрд. евро биха покрили само текущите нужди на провинцията.

Рахой, който днес ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд в Париж заяви, че обмисля да поиска втори спасителен план от европейските си партньори, след като по-рано тази година осигури подкрепа от 100 млрд. евро за банковия си сектор.

Дълговете на испанските региони са причината възлизащият на 8,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната испански дефицит да остане почти без промяна от 2010 г. до сега.

Заедно с Мурсия, Валенсия и Каталуния – двата най-силно задлъжнели испански региона – ще използват повече от половината от представения от Рахой фонд, имащ за цел да покрие плащанията и дефицитите на всичките 17 испански региона през втората половина на годината.

„Всичко зависи от Андалусия“, казва Хуан Рубио-Рамирез, икономист на Duke University в Дърхам, Северна Каролина. „Ако Андалусия поиска помощ, тя може да бъде със същия размер като тази за Каталуния и това означава, че фондът може да се окаже недостатъчен“.

Според Рубио-Рамирез до края на годината дефицитът на испанските региони може да достигне 4% в сравнение с 3,3% през 2011 г. и заложените за 2012 г. 1,5%.

Андалусия, един от четирите основни двигателя на испанската икономика наред с Мадрид, Каталуния и Валенсия, не изключва възможността да поиска помощ, коментира пожелал анонимност представител на местното правителство.

Наред с Кастилия-Ламанча, през юни Андалусия, Валенсия и Каталуния използваха 68% от кредитна линия за 17,7 млрд. евро, създадена от правителството в подкрепа на регионите.

Четирите провинции използваха и над две трети от друг механизъм, който предотврати евентуални регионални фалити през първата половина на годината – фонд за приблизително 5 млрд. евро, осигурен от правителството чрез държавната банка Instituto de Credito Oficial.

Регионът с най-високия дефицит за миналата година – Кастилия-Ламанча, все още не е решил дали да използва новия фонд.

Вчера министърът на икономиката на Испания Луис де Гуидос заяви, че на срещата на Еврогрупата на 14 и 15 септември в Кипър ще бъде представен нов механизъм за ограничаване на цената за кредитирането на страните от еврозоната.

Също вчера доходността по 10-годишните испански ДЦК падна с 2 базисни пункта до 6,46%, с което спредът спрямо еквивалентните германски облигации се понижи до 5,08%.

Общо испанските региони дължат 145 млрд. евро или 14% от БВП на страната. От 2008 г. дълговете им са нараснали 2 пъти.

По данни на финансовото министерство в Мадрид плащанията по регионалните дългове до края на годината ще достигнат 15 млрд. евро.

По статията работи: Георги Стоянов
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>