Испанските предприемачи вярват в България

 Испанските предприемачи изпитват доверие към България и затова идват тук. Те знаят, че България е страна с юридическа сигурност и следователно е страна, в която може да се работи и опитът, който имаме с испански фирми, работещи тук до момента, го показва, каза пред журналисти държавният секретар за инфраструктурата, транспорта и жилищната политика към Министерството на регионалното развитие на Испания Рафаел Катала, цитиран от БТА.

Той посочи, че за Испания проектът Дунав мост 2 е много важен. Информацията, която ми е подадена от испанския изпълнител на проекта е, че практически вече нещата са пред привършване. Ако климатът не ни попречи, след борени седмици ще бъде приключено всичко, допълни Рафаел Катала.

Той е в София на двудневно работно посещение, придружаван от представители на испански фирми от инфраструктурата, комуникациите, строителството, водния сектор, земеделието и консултантските услуги.

По-рано днес делегацията се срещна с представители на българската държава – заместник-министри, отговарящи за инфраструктурата, транспорта, регионалното развитие и земеделието, местната власт и деловите среди.

Можахме да видим кои са основните проекти, които българското правителство има във всеки един от тези сектори. Следващата крачка е испанските фирми да могат да се явяват на конкурси, да представят оферти за всички онези проекти, които правителството постепенно ще обявява на търг, каза Рафаел Катала.

Един парадоксален факт. Създадохме капацитет – като познание, огромен – испански фирми получават договори в САЩ, в Латинска Америка, Азия и Африка, но в Испания, даже и в някои европейски страни, в този момент има много малък икономически капацитет за правене на проекти, каза Катала.

Испания беше страна, която приемаше европейски фондове през последните 20 години и това ни позволи да постигнем забележително развитие.

Знаем, че положението ни спрямо останалите европейски страни в момента е променено. Ние вече няма да получаваме толкова много фондове, съгласно новите финансови условия в ЕС, но можем да сътрудничим с българското правителство, за да може то да осъществи своя план за развитие.

/darikfinance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>