Испанските машинисти няма да могат да говорят по телефон, докато карат, освен в спешни случаи

zx450y250_2111277Испанският министър на благоустройството Ана Пастор обяви серия от мерки в областта на железопътния транспорт, сред които забрана машинистите да използват мобилни телефони, докато карат, с изключение на спешни случаи, предаде “Ел Мундо”.

Решението бе взето, след като на 24 юли във влакова катастрофа в Испания загинаха 79 души. Тогава машинистът е карал влака с много голяма скорост и едновременно с това е разговарял по мобилния си телефон. Засега той е обвинен в убийство по непредпазливост на много хора.

Пастор заяви, че Испания планира да инсталира черни кутии във влаковете, подобни на тези в самолетите. При влакова катастрофа те ще предоставят по-пълна картина за хода на пътуването, добавя “Асошиейтед прес”.

Предвижда се да се създаде и държавна железопътна агенция, за да се подобри сигурността и за да се гарантира спазването на правилата. След влаковата катастрофа през лятото министерството на благоустройството предвижда мерки за повишаване на стандартите за сигурност, посочи още Пастор. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>