Испанските жилища поскъпнаха за първи път от 2007 г.

0000190622-article3Снимка: архив Ройтерс

Цените на имотите са се повишили с 1,8% през четвъртото тримесечие спрямо същия период година по-рано.

Цените на жилищата в Испания са отбелязали през миналата година първия си годишен ръст от 2007 г. насам в резултат на възстановяването на пазара на имоти от най-лошата рецесия в историята на страната, предаде Bloomberg.

Цените са се повишили с 1,8% през четвъртото тримесечие спрямо същия период година по-рано и с 0,2% спрямо предходните три месеца, сочат данните на испанския статистически институт.

Повече от две години след като потърси спасителна помощ за банковата си система от Европейския съюз, Испания се превърна в една от най-бързо растящите икономики в еврозоната благодарение на ръста на износа и възстановяването на инвестициите. Очаква се тази година страната да постигне най-силния си икономически ръст от 2007 г. насам.

Най-големият оценител на жилища в Испания – Tinsa, съобщи миналия месец, че жилищните цени в страната са се понижили с 2,7% миналата година, с което спадът спрямо пика на пазара през 2007 г. достига близо 42%.

В края на февруари от статистическия институт отчетоха ръст и на продажбите на жилища в Испания през 2014 г. спрямо 2013 г. Това е и първото увеличение от 2008 г. насам.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Миглена Иванова

Източник Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>