Испанските държавни облигации се стабилизираха след вота в Каталуния

Снимка: Ройтерс

 

 0000203090-article3

Испанските държавни облигации отбелязаха ръст след резултатите от изборите в Каталуния, при който сепаратистките партии спечелиха под 50% от гласовете, слагайки край на тридневния спад, съобщи Bloomberg. Резултатите от изборите намаляват опасността от изостряне на конфликта между властите в автономната област и централното правителство в Мадрид, коментира агенцията.

За пръв път от шест дни насам 10-годишните испански облигации се представиха по-добре от германските, които са бенчмаркови за Европа. Изборните резултати предполагат, че президентът на Каталуния Артур Мас ще трябва да сключи сделка със сепаратистката лява партия CUP, ако иска да продължи да управлява.

Държавните ценни книжа в еврозоната бяха подкрепени преди очакваните тази седмица данни, които според икономистите ще покажат, че инфлацията е близо до нулата този месец.

„Пазарът се фокусира върху факта, че вотът не надвиши 50%“, казва Пиет Ламенс, директор „Проучвания“ в KBC Bank NV в Брюксел. „Не съм сигурен обаче, че ситуацията ще остане толкова спокойна. Настроенията в Каталуния се движат в посока подкрепа на независимостта. Ще има продължителна несигурност“, прогнозира Ламенс.

Доходността по 10-годишните испански държавни облигации падна с 10 базисни пункта, или 0,1 процентен пункт, до 1,94% към 12 часа по Гринуич. Предните три дни тя отбеляза ръст от 8 базисни пункта.

Цената на 10-годишните книжа с купон 2,15% нарасна с 0,88 пункта, или с 8,8 евро на 1000 евро номинал, до 101,92 евро.

Доходността по 10-годишните германски държавни облигации падна с четири базисни пункта до 0,61%. Тази на испанските беше със 133 базисни пункта повече – малко по-малко от 139 в края на миналата седмица.

Доходността по държавните облигации в страните от Австрия до Португалия нарасна преди сряда, когато се очакват данните за инфлацията.

Според Bloomberg Евростат ще отчете, че потребителските цени са се свили през септември в сравнение с година по-рано. Това по всяка вероятност ще накара инвеститорите да очакват разширяване на програмата за стимули на Европейската централна банка, за да се постигне целта за инфлация от малко под 2%.

Испанските държавни ценни книжа се представиха по-зле от останалите облигации в еврозоната преди вота в неделя, който Мас определи като референдум за независимост. След гласуването той заяви, че 48% подкрепа е достатъчна, за да даде на сепаратистите „силен мандат“

Доходността на 10-годишните испански облигации беше с 19 базисни пункта повече от тази по италианските ценни книжа със сходен падеж – малко по-малко от 24-те базисни пункта в петък. Bloomberg отбелязва, че към 16 юли тази година доходността на испанските облигации беше по-ниска от тази на италианските

„Испания плаща цената за потенциалната си нестабилност“, казва Антонио Гарсия Паскуал, главен икономист за Европа в Barclays Plc. в Лондон.

Междувременно водещият испански индекс IBEX 35 отвори в понеделник с 0,57% по-ниско до 9 465,48 пункта и спадаше през деня.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова / Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>