Испанските депутати отхвърлиха проекта за каталунски референдум

zx450y250_2278203Испанските депутати с мнозинство отхвърлиха проекта за референдум за независимост на Каталуня, който регионалното правителство с масова народна подкрепа иска да организира на 9 ноември, предаде агенция “Франс прес”. От своя страна каталунският президент Артур Мас заяви, че след мадридското “не” Каталуня ще търси други законни рамки.

След почти девет часа дебати късно снощи депутатите отхвърлиха с 299 срещу 47 гласа и двама въздържали се искането на каталунския регионален парламент да му бъде прехвърлена компетенцията да организира допитването. Всички основни партии, включително управляващата консервативна Народна партия, главната опозиционна сила – социалистите, и центристкият “Съюз за прогрес и демокрация”, гласуваха против петицията. “За” гласуваха каталонските и баските националисти.

Премиерът консерватор Мариано Рахой повтори по време на дебатите, че просто е невъзможно да се разреши подобен вот, забранен от конституцията. “Вратата е широко отворена за тези, които не са доволни от нещата, каквито са сега: Започнете с реформиране на конституцията”, каза той.

Каталунският депутат Хоан Ерера заяви, че отказът на испанските депутати само ще задълбочи разцеплението, защото на каталунците не се разрешава да упражнят правото, което според тях им се полага, да решават бъдещето си.

“Може би вярвам повече в Каталуня, отколкото вие. Обичам Каталуня като своя”, каза Рахой. “Заедно побеждаваме, но разделени губим. Това не е просто въпрос на закон, а на чувства. Не мога да си представя Испания без Каталуня или Каталуня вън от Европа.”

След вота в парламента президентът на Каталуня Артур Мас заяви, че няма се откаже от плановете за референдум за независимост през ноември, въпреки че парламентът в Мадрид отхвърли молбата на регионалния парламент, внесена през януари, за разрешение да организира допитването.

“Те се страхуват от вота на каталонския народ”, заяви той в реч по телевизията веднага след преброяването на гласовете. “Някои биха искали да представят това като край на въпроса, но аз като президент на Каталуня им казвам, че това не е точка. Каталунските институции ще проучат законовите рамки, за да намерят начин да осъществят тази консултация”, предупреди Мас, цитиран от “Ройтерс”.

Проучванията на общественото мнение показват, че приблизително половината от каталунците подкрепят независимостта, но много по-голям брой желаят правото да гласуват по въпроса. /Дневник/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>