Испанските депутати одобриха нов закон за ипотеките

images

Долната камара на испанския парламент одобри с абсолютното мнозинство гласове на управляващата Народна партия нов закон за ипотеките, с който рискува да разгневи недоволните от принудителните изгонвания на задлъжнели собственици от имотите им, предаде “Ройтерс”.

Законът дава възможност на някои по-бедни семейства в страната да отписват дълговете си, но не отговаря на исканията на протестиращите срещу растящия брой принудителни изгонвания в Испания.

Новият закон трябва да мине и през сената, където се очаква да бъде приет, защото Народната партия разполага с абсолютно мнозинство. Той ще позволи само на домакинствата, в които всички са безработни и съвкупният годишен доход е под 19 000 евро да предадат собствеността си, за да отпишат ипотечните си дългове.

През последните седмици протестите срещу ипотечните закони се пренесоха пред домове на политици.

Около 200 демонстранти се събраха пред конгреса в четвъртък, докато депутатите обсъждаха промените в ипотечното законодателство. Новият закон беше отхвърлен от всички други политически партии.

“Испанският закон за ипотеките е на над 100 години и е подготвен в полза на банките”, каза един от протестиращите. “Фактът, че това законодателство все още действа, освен, че е несправедливо и неморално, е анахронизъм от европейска гледна точка”, допълни той.

В края на миналата година самоубийствата на задлъжнели собственици притиснаха премиера Мариано Рахой задейства план за социално жилищно настаняване, предлагащо недвижими имоти при ниски наеми за някои семейства, чиито жилища са били иззети. Решението съдържа и замразяване на принудителните изваждания за две години за най-уязвимите групи от обществото.

Много испанци обаче смятат мерките за твърде слаби, за да решат проблема. Протестиращите искаха драстични промени в правилата за ипотеките, включително и погасяване на дълга, след като жилището бъде върнато. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>