Испанските банки ще трансферират активи към “лошата” банка с отстъпки до 80%

images

Цели се правилният баланс между привличането на инвеститори и поносимите загуби за стабилните банки, посочи подуправителят на централна банка Фернандо Рестой.

Испанските банки ще трансферират към „лошата“ банка иззетите имоти при средна отстъпка 63,1% от балансовата им стойност, предаде Ройтерс, като се позова на подуправителя на испанската централна банка Фернандо Рестой.

Трансферирането на проблемните кредити към „лошата“ банка ще става при средна отстъпка от 45,6%, като заемите за построени и завършени сгради ще се предлагат с отбив от 32,4%, а тези за незавършеното строителство – с намаление на стойността със 79,5%.

„Цените, на които ще бъдат прехвърлени проблемните активи, са такива, че да се намери правилният баланс и хем да бъдат достатъчно ниски, за да се привлекат частни инвеститори, хем да не предизвикат по-големи загуби за стабилните банки“, коментира Рестой.

Отстъпките са изчислявани в съответствие с темповете на спад на цените. От пика на пазара на имоти в Испания досега е регистрирано понижение на цените на имотите от над 20%, а експерти очакват спадовете да продължат и цените да се понижат с още 20-30 на сто.

Информационната агенция припомня, че преди няколко месеца испанското правителство обяви, че създава „лоша“ банка, в която ще бъдат прехвърлени проблемни активи от балансите на банките на стойност около 90 млрд. евро.

Създаването на „лошата“ банка е едно от условията Мадрид да получи спасителна помощ от европейските си партньори и Международния валутен фонд (МВФ) за стабилизирането на банковия сектор.

Фернандо Рестой коментира, че при реализирането на консервативния сценарий на правителството възвращаемостта на собствения капитал на банката ще достигне 14-15%.

Той допълни, че Испания иска делът на държавата в „лошата“ банка да е под 50 на сто, за да се избегне негативно въздействие върху публичния дълг. Очакванията на Мадрид са частните инвеститори в бъдещата институция за управление на активи да имат минимално участие от 55 процента.

В момента испанската централна банка води преговори с потенциални инвеститори в схемата. Наскоро източници на агенцията съобщиха, че трите най-големи банки в Испания – Santander, BBVA и Caixabank, вероятно ще са и най-големите инвеститори в „лошата“ банка.

Одитът на испанските банки показа, че те се нуждаят от 60 млрд. евро, за да задоволят капиталовите си нужди. Според централната банка обаче след трансфера на проблемни активи към „лошата“ банка капиталовите им нужди може да намалеят до 6 млрд. евро. Освен това кредиторите на банките също се очаква да поемат някакви загуби.

Заради срива в сектора на имотите на Иберийския полуостров финансовите институции се задръстиха от проблемни кредити, свързани със сектора на имотите. Обемът им се увеличи до 184 млрд. евро.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков/ investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>