Испанските банки се стабилизират, но рисковете остават високи, посочи МВФ

imagesИспанските банки, които през 2012 година получиха европейска помощ от 41.3 милиарда евро, вече са по-стабилни, но в условия на рецесия те са изправени пред високи рискове, посочи днес Международният валутен фонд, цитиран от агенция “Франс прес”.

Изпълнението на програмата за подпомагане на испанския финансов сектор продължават по правилния път, допълва фонда в третия си междинен доклад, написан след приключването на работата на мисия в Мадрид от 21 до 31 май.

Тези междинни доклади са в рамките на надзора, упражняван от “тройката” (МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка) за спазването на стриктните условия, съпътствали европейската помощ за испанските банки, отпусната през юли 2012 година.

Фондът приветства създаването на лошата банка “Сареб”, която трябва да купи токсичните активи на банките с голямо намаление и след това да се опита да ги продаде на печалба.

МВФ обаче отбелязва необходимостта Испания да коригира бюджетния си дефицит, да намали частния дълг и да се справи с понижаващите се цени на имотите. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>