ИСПАНСКА НЕКОНТРИБУТИВНА ПЕНСИЯ ЗА ЛИЦА НАД 65 ГОДИНИ (изисквания за 2015г.)

ccc53b00b7b3811d75e97800a2a759abВ тази статия ще опитам да изясня на читателите в какво се състои неконтрибутивната пенсия, как може да се поиска и на какви изискания трябва да отговаряме, за да можем да кандидатстаме за нея.

Има два вида неконтрибутивна пенсия от, които единия покрива инвалидността и другия ситуациите на нужда, което ще рече, че е за хората, които не покриват минимумите установени по закон. Този втори вид помощ последните месеци и дори няколко години са пряко свързани със състоянието на трудовия пазар и още по-трудното намиране на работа за хора надминали определена възрастова граница.

Мисията, така да се каже на този вид финансова помощ е да покрие нуждите на хората, които независимо че са в пенсионна възраст не са били социално осигурени никога през живота си или периода през който са били осигурени не достига до минимума, който се изисква в дадения момент за да могат да получават пенсията, която им се пада според категорията и осигуровките.

Преди да навляза сериозно в темата бих искала само да ви посъветвам, ако сте били осигурени в България и после в Испания дори да не отговаряте на периода установен за пенсия от всяка една от двете държави поотделно, за предпочитане е да поискате да ви се изчисли пенсията, която ви се пада според осигурените периоди в двете страни.

Следващата стъпка е на кратко да ви обясня изискванията, на които трябва да отговаряте за да поискате този вид пенсия:

- На първо място да имате навършени 65 или повече години и да не взимате Pensiones Asistenciales, Subsidios de Garantía de Ingresos Mínimos y por Ayuda de Tercera Persona и също тази пенсия е несъвместима с неконтрибутивната пенсия за инвалидност.

- Липса на достатъчно доходи, т.е. годишно не трябва да имате повече от 5.136 евро, които варират разбира се според това дали живеете сами или с още някой член от семейството.

- Да живеете на територията на Испания поне 10 години в периода от когато сте навършили 16 години и момента в който ще поискате този вид помощ, от, които 2 години трябва да са непосредствено преди момента на кандидатстване за пенсията.

- Относно помощта, тя варира между 91,73 и 366, 90 евро на месец според личните обстоятелства и броя на живеещите в едно жилище и роднинската връзка.

Как може да подадем молба, ако отговаряме на изискванията?

На първо място проучваме, кой е органа, който се заема с тези въпроси според автономната област в която се намираме и после влизаме в уеб сайта и сваляме формуляра, ако го няма отиваме до офиса или търсим помощ.

След като формуляра е попълнен се добавят документите, които са нужни – адресна регистрация, данъчна декларация, лични документи и.т.н. и чакаме отговор.

Веднъж, като са одобрили молбата ни за този вид пенсия трябва да имаме предвид, че сме задължени да уведомим органа, който управлява молбите за този вид помощи и не уточнявам името му, защото според автономните области този е различен, както споменах малко по-горе, за промяна на адрес, вариация в доходите, колко души сме в едно жилище, семейно положение, и т.н. И от своя страна също сме задължени да правим данъчна декларация всяка година и да я подаваме на органа заел се с нашата пенсия във формуляра предназначен за това, който по принцип се публикува в уеб сайта на въпросния орган и може да бъде свален.

Ако имате някакви други въпроси или в някоя точка не съм се изразила ясно не се колебайте да попитате.

294069_10150358869404771_2133947225_nСтатията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте

Контакти на тел. 722 20 53 44 и eл. поща: eivanova-savova@icali.es

Адрес: Plaza de la Generalitat, 2, 2º A, Villajoyosa (Alicante)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>