Испанска депутатка от Подемос кърми бебе в парламента

ПодемосСнимка: © Getty Images

Долната камара на испанския парламент се напълни с колоритни личности, след като на изборите през декември радикалната левица „Подемос” разби двуполюсния модел на консерваторите и социалистите, редували се на власт през последните 3 десетилетия.

Пробив направи и либералната „Ciudadanos”, т.нар. гражданска партия. Така една трета от 350-те мандата са заети от парламентарни дебютанти. Първата политическа сила, но с малцинство – десницата на премиера Мариано Рахой, води преговори за коалиция със социалистите и „Ciudadanos”, за да изолират радикалната левица от властта.

И докато преговорите за съставяне на правителство текат с първа сила, новите попълнения в политическия елит на страната откраднаха вниманието.

Те не носят костюми – за разлика от опитните им колеги от традиционните партии, а дънки, тениски и цветни ризи – или дълги расти като Алберто Родригес.

Дори и неговият ексцентричен за поста външен вид остана на заден план заради негова колежка, която демонстративно накърми бебето си в пленарната зала.

Майка на първо място

Тя е Каролина Бесканса и още в първия работен ден на новия парламент се появи с 6-месечния си син на ръце – Диего. Кърменето на бебето предизвика силни вълнения – невръстното дете се прие като символ на новото поколение лидери на Испания, а консерватори и феминистки в един глас заговориха, че това е лош PR ход, че е „прекалено”, а също така и вид злоупотреба с правата на децата.

Всъщност, Бесканса изпълнява свое предизборно обещание – да кърми всеки ден в парламента. Дори ако се налага, при живо излъчване от пленарната зала. Тя поиска медиите, отразяващи действията й, да замаскират лицето на бебето, който й навлече обвинения в лицемерие. Бесканса и малкият Диего обаче се приемат много радушно в групата на „Помедос” от 69 души, включително и от лидера Пабло Иглесиас.

Бесканта бе предложена за парламентарен председател, но не успя да събере нужните гласове. Вместо нея, на поста със 130 гласа бе избран социалистът и бивш президент на Баската автономна провинция Франсиско Хавиер Лопез.

Освен че идва от района с най-силните парашутистки настроения в Испания, Лозен е първият избран парламентарен говорител, който не е част от партията с най-много гласове – десницата на Мариано Рахой.

Първи депутат от африкански произход

50-годишната Рита Босахо, пак от Подемос, също може да се похвали с историческо постижение – тя е първият чернокож представител на законодателната власт в Испания. Родена е в Екваториална Гвинея и преди 30 години се премества в Аликанте, за да работи като медицинска сестра.

Не след дълго влиза в политиката – интересуват я човешките права и равенството на половете, така че лявата идеология на “Подемос” напълно й пасва.

В предизборната кампания медиите гледаха на Босахо като на нещо наистина екзотично и тя не криеше, че е изненадана от огромния интерес. Имигрантите съставляват 15 на сто от населението на Испания, но представителите им във властта на около 1 процент. Така, ако не влязат в управлението, депутатите на „Подемос” ще бъдат многообразна опозиция. / webcafe.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>