Испанската Santander купи затруднения си конкурент Banco Popular за 1 евро

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000240737-article3Испанската банка Santander ще придобие затруднения си по-малък конкурент Banco Popular, след като акциите на кредитора изгубиха над половината от пазарната си стойност през последната седмица заради опасения за проблем с ликвидността, предава Financial Times.

Santander обяви в сряда, че ще придобие 100% от акциите и дълга на Banco на символичната цена от 1 евро и ще привлече капитал за 7 млрд. евро, за да „покрие капитала и провизиите, нужни за засилване на баланса на Banco Popular”.

Цената на акциите на Banco се срина до ново рекордно дъно тази седмица на фона на опасенията, че на кредитора му свършва времето да запълни недостига на капитал, след като според информация няколко кандидата са се отказали от търг за закупуването на банката. Вчера рейтинговата агенция Moody’s понижи рейтинга на негарантирания дълг и депозитите на Banco.

Европейската централна банка заяви тази сутрин, че е установила, че затрудненият испански кредитор ще „фалира или вероятно ще фалира“ след влошаване на положението с ликвидността му.

ЕЦБ, която е отговорна за надзора на най-големите банки в еврозоната, каза, че във вторник е предупредила Единния борд за преструктуриране – органа, натоварен с ликвидирането на банките в несъстоятелност – за оценката си.

„Значителното влошаване на ситуацията с ликвидността на банката през последните дни доведе до убеждението, че юридическото лице, в близко бъдеще, няма да може да плаща дълговете си или други задължения, когато станат дължими“, каза ЕЦБ.

Европейската комисия обяви рано сутринта днес, че съгласно европейските правила за възстановяване и оздравяване на банките одобрява схемата за оздравяване на Banco, базирана на предложен план от Единния борд за преструктуриране и включваща продажбата на кредитора на Santander.

Според Комисията клиентите на Banco ще продължат да бъдат обслужвани, без да има сътресения за икономиката. Всички вложители ще продължат да имат непрекъснат достъп до пълния размер на депозитите си. След решението за оздравяване банката може да продължи бизнес дейността си.

Комисията отбелязва, че не е била осигурена държавна помощ или подкрепа от Единния борд за преструктуриране, а продажбата подлежи на нормалния регулаторен преглед за сливанията.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>