Испанската Banco Sabadell придобива британската TSB за 2,5 млрд. долара

sabadell-banc--644x362-1Ходът е част от плана на испанската банка за разширяване на позициите на британския ипотечен пазар.

Banco Sabadell SA – петият по големина кредитор в Испания, постигна споразумение да закупи TSB Banking Group Plc за 1,7 млрд. паунда (2,5 млрд. долара), навлизайки по този начин на британския ипотечен пазар.

Sabadell ще плати в брой по 3,40 паунда за акция на TSB, съобщи базираната в Барселона банка в съобщението си до британските регулатори. Сделката вече е била oдобрена от Борда на директорите на TSB.

Навлизането на британския ипотечен пазар, оценяван на 1,2 трлн. долара, ще помогне на Sabadell да разшири дейността си извън Испания. Банката постигна през 2014 г. годишна нетна печалба в размер на 371 млн. евро (395 млн. долара), а целта до края на 2016 г. е достигането на равнище от 1 млрд. евро. TSB разполага с активи на обща стойност около 27,2 млрд. паунда и 4,6 млн. британски клиенти.

Испанският заемодател премина успешно проверка на финансовата стабилност през миналата година, след като набира капитал през 2013 г. чрез продажба на акции. Освен във Великобритания Sabadell вече разполага с активи на американския пазар, където преди две години придоби JGB Bank, както и в Мароко и Франция. Очаква се по-късно тази година банката да придобие и лиценз за опериране в Мексико, предава Bloomberg.

TSB е eдин от четирите най-големи кредитора на Острова, които заедно контролират около 80 на сто от банковия сектор в Обединеното кралство. Банката разшири клиентската си база с 8,4 на сто през 2014 г., надхвърляйки целта за покачване от 6%.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков   Източник  Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>