Испанската Banco Popular ускорява продажбите на проблемни активи

BANCO-POPULARИспанската финансова институция Banco Popular планира да ускори продажбата на проблемни активи през тази година, съобщава Ройтерс.

За 2016 г. банката планира да се раздели с активи, свързани със сектора на имотите, на стойност 8 млрд. евро, за да “прочисти” баланса си, посочва информационната агенция, като се позовава на запознати източници.

Banco Popular – седмата най-голяма испанска банка по пазарна капитализация, е с най-силни експозиции към пазара на имоти в сравнение с останалите банки в страната. С плана за продажби на проблемни активи имотните активи на банката ще се свият с около 30%, пише испанският в. El Pais.

От банката засега отказват коментар.

Сривът на пазара на имоти през 2008 г. причини сериозни проблеми на икономиката на Испания. Много от банките в страната трябваше да бъдат спасявани, за да се справят със загубите от заеми за сектора на имотите и с принудително отнетите активи.

През последните тримесечия Banco Popular сигнализира, че планира да ускори прочистването на баланса си на фона на възстановяването на цените в големите градове на Испания.

Един от най-интересните активи на банката е портфейл от имоти на стойност между 3,5 и 4,5 млрд. евро. Според източниците на агенцията в момента финансовата институция е на ранен етап от преговорите за продажба на портфейла на група инвестиционни фондове.

Банката планира да продаде и проблемни кредити за 4 млрд. евро.

Финансовата институция планираше в един момент да създаде собствена “лоша” банка, която да абсорбира проблемните й активи и да ги управлява. Идеята все още не е реализирана. През първите девет месеца на миналата година тя продаде проблемни активи за 1 млрд. евро.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / Инвестор.бг 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>