Испанската централна банка очаква забавяне на инфлацията в страната под 1,5% през следващата година

affab049a7709f3e174c38b08209be3bИспанската инфлация ще се забави през останалата част на годината и ще се върне под 1,5% през следващата година, тъй като петролните цени вероятно вече достигнаха своя връх в началото на 2017-а и се очаква да намалеят трайно през следващите месеци, прогнозира Централната банка на Испания в своя последен месечен бюлетин.

Пътят на цените на петрола през 2016-а година, който се отрази в енергийната компонента на индекса на потребителските цени (CPI), помогна до голяма степен да се обясни увеличаването на инфлацията на годишна база през първите месеци на текущата година и поради това се очаква тя да се забави през останалата част от годината, се посочва в доклада на банката.

Потвърждение за тези прогнози са днешни данни на испанската статистика, според които индексът на потребителските цени остана през март на нивото от февруари, но растежът на CPI на годишна база се забави изненадващо до тримесечно дъно от 2,3% от 3% месец по-рано и под очаквания за растеж на инфлацията с 2,6 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Испания (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък се повиши на месечна база с 1,1%, но нейният растеж на годишна база се забави дори още по-рязко до 2,1% от 3,1% през февруари.

Испанската централна банка също така очаква инфлационният ефект, дължащ се на петролните цени, да продължи да отслабва и поради това прогнозира забавяне на растежа на потребителската инфлация в страната до под 1,5% през 2018-а година.

Според нея колебанието на петролните цени в по-ниски нива ще ограничи тяхното влиянието върху цените на неенергийните продукти и върху заплащането на труда. Банката очаква основната инфлация (без цените на храни и енергия) да продължи тенденцията на растеж, който обаче ще бъде много постепенен и ще бъде в съответствие с продължаващото възходящо движение на испанската икономика.

ДИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>