Испанската централна банка: Няма признаци за балон на жилищния пазар

Снимка: Pixabay.com

 

 0000273585-article3

Няма признаци за нов имотен балон в Испания и секторът далеч не показва признаците на надценяване от преди спукването на балона през 2008 г., заяви гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Ройтерс.

Гуверньорът направи изказването си, след като Националният статистически институт съобщи, че продажбите на жилища са нараснали с 15,8% през октомври, което е седми пореден месец на повишение. Цените на жилищата са се увеличили с близо 25% след връщането към растеж в началото на 2015 г., сочат още данните на статистиката.

Преди кризата през 2008 г. секторът на строителството съставляваше около 12% от брутния вътрешен продукт на Испания, имаше рязък скок на кредитирането и жилищата бяха надценени, каза Ернандес де Кос.

„Къде сме днес? Далеч сме от прекомерен ръст на кредитите… и значението на строителството претърпя значителна корекция“, допълни той по време на банкова конференция в Мадрид.

Испанската икономика отбелязваше спад в продължение на пет години след спукването на имотния балон, когато цените намаляха с 40%. Това засегна сектора на строителството и остави милиони хора без работа.

Секторът на строителството се сви значително от края на миналото десетилетие и сега съставлява между 5% и 6% от брутния вътрешен продукт. Ипотечните кредити също рязко намаляха, тъй като банките ограничиха кредитирането.

В същото време цените на жилищата започнаха да растат, след като икономиката се върна към растеж през 2013 г., но остават управляеми, каза Ернандес де Кос.

„По отношение на стойността на жилищата, виждаме, че цените растат бързо, но все още сме далеч от мястото, където бяхме по време на кризата“, допълни той.

Преди два дни Международният валутен фонд (МВФ) призова Испания да следи цените на имотите на фона на възстановяването на пазара след годините на криза. След анализ на статистиката към края на 2017 г. фондът засякъл първи признаци на „леко надценяване“, макар да подчертава, че все още не може да се говори за нов балон на жилищния пазар в Испания, съобщава испанският вестник El Pais.

„Въпреки че няма ясни данни до момента за надценяване на жилищата, много е важно, че Испанската централна банка има сериозен набор от инструменти на разположение, за да предприеме бързи действия при поява на несъответствия“, отбеляза МВФ в годишния си доклад за Испания.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>