Испанската федерация спря всички футболни мачове след 16 май

zx450y250_2527546Снимка Ройтерс

Испанската футболна федерация (RFEF) обяви, че спира за неопределено време всички мачове в страната след 16 май, включително последните два кръга в Примера дивисион и финала за Купата на краля. Причината е конфликтът с местното правителство около новия закон за колективна продажба на телевизионните права.

Законът беше приет миналата седмица с подкрепата на Испанската професионална футболна лига, за да се създаде по-голяма конкуренция и да има по-справедливо разпределение на приходите от телевизионните права в двете професионални дивизии. В момента клубовете продават поотделно своите права. “Реал” и “Барселона” прибират по 140 млн. евро на сезон, докато третият най-добре печелещ от телевизионното излъчване на двубоите е “Атлетико” с 42 млн. евро.

Федерацията и профсъюзът на играчите (АФЕ) обаче се обявиха срещу част от новите правила и двете организации подкрепиха спирането на всички футболни срещи в Испания. Това включва както професионалните лиги – Примера и Сегунда дивисион, така и състезанията в 17 регионални федерации. “Това ще засегне над 600 000 футболисти и над 30 000 мача”, обяви в съобщение на официалния си сайт RFEF.

Испанската футболна федерация обвини правителството в липса на уважение и се оплака, че кабинетът е приел закона, без да се разрешат разногласията по всички въпроси, както и че продължава да се намесва в дейността й.

Федерацията обаяви, че ФИФА е отправила “сериозно предупреждение” към правителството заради намесите във вътрешните работи на RFEF, което може да доведе до изключването на страната от международния футбол.

От федерацията изрази недоволство, че ще получава само 4.55% от общите приходи от тв правата, както и че 1% от сумата е предвидена за други спортове, “нямащи нищо общо с футбола”. Недоволството е свързано и с други промени във финансовите правила и най-вече отнасящите се за аматьорския футбол.

От профсъюзът на играчите пък се обявиха против това, че според новия закон 90% от приходите ще са за клубовете от Примера дивисион и едва 10% за второто ниво. АФЕ даде за пример Франция, където съотношението е 65:35%.

Двете организации заявиха, че са открити за диалог, с който да бъдат изчистени различията. 36-ият кръг в Примера дивисион, както и всички останали футболни срещи през идния уикенд ще се проведат по програма. / Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>