Испанската статистика потвърди първоначалните оценки за растежа

prognozirat-rastej-na-ikonomikata-ni-ot-1-5-146319БВП на страната през второто тримесечие се е свил с 0,1% на месечна и с 1,6% на годишна база.

Испанският статистически институт потвърди прогнозите на централната банка за икономическия растеж през второто тримесечие, както и първоначалната си оценка за брутния вътрешен продукт (БВП), предаде АП.

БВП на Испания се е свил с 0,1% за периода април – юни, като темповете на спад се забавят вече второ поредно тримесечие. На годишна база е измерено понижение от 1,6%, докато през предходното тримесечие спадът достигна 2%.

Испанската статистика ревизира и данните за икономическия растеж през първото тримесечие. Новата оценка сочи, че икономиката на страната се е свила с 0,4% през първите три месеца на годината, а не с 0,5%, каквато беше предишната оценка.

Данните за второто тримесечие показват, че е продължил да се забавя спадът на потребителските разходи в страната. Отчетено е понижение от 0,1% на тримесечна база, като същевременно правителствените харчове са нараснали с 0,9 на сто. Инвестициите обаче са продължили да се свиват с бързи темпове.

Износът на Испания е нараснал с 6% през второто тримесечие с прямо първото, допълва още статистическият институт. Вносът е нараснал с 5,9%. За сравнение, през първите три месеца на годината износът и вносът се свиха съответно с 3,8% и 4,5%.

Вижте коментар по темата от редактора на Bloomberg Нейра Чехич. /Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>