Испанската принцеса беше обвинена в пране на пари

infantaСъдът на Палма де Майорка е формализирал обвиненията по тригодишното корупционно разследване срещу испанската инфанта Кристина – сестра на новокоронясания крал Фелипе VI, и нейния съпруг Иняки Урдангарин, съобщи агенция “Ройтерс”. Това е една от последните стъпки преди започването на процес, който вероятно ще накърни още повече репутацията на испанската кралска фамилия.

Херцогинята на Палма де Майорка – по-малката дъщеря на абдикиралия крал Хуан Карлос, и нейният съпруг са обвинени в присвояване на обществени средства, укриване на данъци и пране на пари. Става дума за бизнес делата на Урдангарин, който е заподозрян, че заедно с партньора си е използвал неправителствена организация, за да отклони около 6 милиона евро държавни пари към свои компании. Урдангарин оглавява фондацията “Ноос” в периода 2004–2006 г.

Разследващите смятат, че инфантата е била наясно с нещата, а самата тя е съсобственик на една от фирмите на съпруга си. И двамата отхвърлят обвиненията и ще ги обжалват.

Решението на съда идва едва няколко седмици след като Хуан Карлос абдикира в полза на сина си в опит да подобри имиджа на монархията, сринал се в последните години. След разгарянето на скандала през декември 2012 г. Урдангарин беше отстранен от участие в официалните церемонии на кралското семейство. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>