Испанската полиция стреля с гумени куршуми, за да спре мигранти

13917507370327Испанската брегова охрана е използвала гумени куршуми в опит да спре група мигранти, които са се опитали да навлязат в испанска територия от Северна Африка, предаде “Ройтерс”. Видеото е от 7 февруари и сега бе публикувано от испанските медии.

Двеста мигранти са се опитали да пресекат границата между Мароко и автономния испански град Сеута. Няколко от тях са се удавили в Средиземно море.

Преди видеото да бъде официално публикувано, испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес заяви пред парламента, че целта не е била гумените куршуми да засегнат мигрантите, а да ги спрат.

“Настоявам, че когато бе преценено, че може да има какъвто и да е риск за хората, бе дадена заповед за прекратяване на операцията, за да спре използването на материала”, посочва той.

На видеото, публикувано от испанската полиция, се виждат мигрантите, които хвърлят камъни по граничната ограда. На него не се вижда моментът, в който те влизат в морето, опитвайки се да стигнат до испанската територия.

Всяка година хиляди африканци опитват да стигнат до Европа през Испания. Около 3000 нелегални мигранти са влезли в Испания през първата половина на миналата година. Това е два пъти повече в сравнение с 2012 г. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>