Испанската полиция разкри терористична група

980x551_1547565779Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задържани са 17 души в Барселона и Игуалада

Испанската полиция проведе антитерористична операция в Барселона и близък град срещу клетка, заподозряна в заговор за нападение, съобщиха местните власти, цитирани от БГНЕС. Полицаите арестуваха 17 души в Барселона и Игуалада, на 60 километра западно от каталунската столица, съобщиха от полицията на Каталуния.

“Заподозрените възнамеряват да извършат нападение, но полицейската работа гарантира, че в нито един момент не са имали капацитет за извършване на тези действия”, каза министърът на вътрешните работи на Каталуния Мигел Буч.

Повече от 100 офицери са участвали в антитерористичната операция, която започнала рано сутринта днес.

Един човек бе арестуван в Игуалада, а останалите бяха задържани в Барселона. Полицията не дава никакви подробности за заподозрените, но испанските медии казват, че са северноафриканци.

Антитерористичната операция е била разпоредена от Върховния съд на Испания, който отговаря за разследванията, свързани с тероризъм, и има акцент в работата си върху „престъпления на тероризъм, нарушения в системата на общественото здраве и организираната престъпност“.

Барселона, която е най-посещаваният град в Испания, беше под тревога миналия месец, след като държавният департамент на САЩ предупреди за опасност от терористична атака по Коледа.

Испанските медии съобщиха, по това време, че властите издирват мароканец с книжка на професионален шофьор, който може да кара и автобус, който може да се опита да вреже автобус или друго голямо превозно средство в тълпите по улиците на Барселона. Остава неясно дали този мъж е бил въобще в Испания.

НОВА ТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>