Испанската полиция е подслушвала телефона на имама терорист от Барселона

0000350795-article2Испанската полиция е подслушвала телефона на имам Абделбаки ас Сати през 2005 г. Смята се, че Ас Сати е този, който е радикализирал младежите, извършили атентатите в Барселона и Кабрилс.

През 2005 г. полицията поискала разрешение от съда да подслушва телефона на проповедника, защото имало данни, че е във връзка с две терористични групировки, влизащи в мрежата на Ал Каида.

Съдът разрешил подслушването с аргумента, че Ас Сати може да е посредник в оказването на материално-техническа подкрепа на групировките.

През 2010 г. имамът е задържан за наркотрафик, като в него са открити 136 кг хашиш. Ас Сати е освободен през 2014 г. от затвора.

Смята се, че имамът е загинал при взрива в Алканар, където терористите подготвяли самоделна бомба. След като изгубили лидера си, другите заподозрени решили да нападнат с подръчни средства.

БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>